НОВИНИ

На світових біржах почали продавати ф’ючерси на воду

14.12.2020 07:32
29-es-water-preview_0

CME Group (США) має намір запустити ф’ючерсні контракти, прив’язані до спотової ціни на воду. У планах біржі запуск торгівлі планувався на цьому тижні. Група CME спочатку оголосила про запуск ф’ючерсів на воду ще в вересні, але процес був відкладений до кінця року. Про це повідомляє Консалтингове агентство ААА, пише agronews.ua.

Контракти дозволять інвесторам і фермерам робити ставки на майбутню ціну води. Про це повідомляє

Контракти прив’язані до спотового ринку води в Каліфорнії на суму 1,1 мільярда доларів. Хоча вода офіційно приєднається до таких товарів, як золото, нафту та інші товари, якими торгують на Уолл-стріт, контракти будуть фінансово врегульовані.

Перші контракти виставила на продаж CME Group Inc. Ціна за 1 метр кубічний води – близько 0,4 долларів. Ф’ючерси пов’язані з Індексом Nasdaq Veles California Water Index, що вимірює зважену середню ціну води. Цього тижня були укладені перші дві угоди, пише Економічна правда.

Це означає, що покупці контрактів, які торгуються до закінчення терміну їх дії, які не будуть обтяжені обов’язком фізично поставляти мільйони галонів води, як якщо б вони надійшли з ф’ючерсами на інші сировинні товари, такі як нафта і зерно.

Контракти на воду прив’язані до Індексу водних ресурсів Каліфорнії Nasdaq Veles, який був запущений два роки тому. Індекс визначається середньозваженими за обсягом цінами угод на п’яти найбільших і найбільш активно торгованих ринках води Каліфорнії.

Кожен контракт буде включати 10 акро-футів води, що дорівнює приблизно 3,26 мільйона галонів або 12,4 млн літрів.

Одним з великих інвесторів, потенційно охочих заробити на поточні й останні запущені ф’ючерсних контрактах на воду, є компанія «The Big Short».

Компанія виділила воду як одну зі своїх головних інвестиційних ідей після фінансової кризи 2008 року, оскільки там вважають, що попит на життєво важливі природні ресурси буде продовжувати рости, через що падає пропозиції на тлі зростання населення і зміни клімату.

Але фермери, ймовірно, будуть використовувати контракти на воду більше, ніж інвестори, оскільки вони прагнуть хеджувати свої виробничі витрати в умовах все більш невизначеною кліматичної середовища.

«Оскільки до 2025 року очікується, що майже дві третини населення світу зіткнеться з браком води, що представляє зростаючий ризик для підприємств і спільнот в усьому світі, особливо для каліфорнійського ринку води вартістю 1,1 мільярда доларів», – сказав Тім МакКорт, CME Group Global Директор по індексах акцій і альтернативним інвестиційним продуктам.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: