Сидр – слабоалкогольний шампанізований зброджений яблучний сік, який має золотистий колір і легкий аромат. Нині цей напій повертає свою втрачену популярність і лише у 2019 році, за оцінками експертів, він «відвоював» 12% продажів тільки у пивоварної галузі. Великі заводи-пивоварні навіть налаштовують частину свого обладнання на виготовлення цього напою. Про це повідомляє techdrinks, пише agronews.ua.
Технологія виготовлення сидру мало змінилася з часів його появи на світ. Його так само отримують шляхом бродіння яблучного соку без додавання дріжджів. У результаті напій має насичений запах яблук, золотавий колір, а міцність його варіюється від 5% до 7% алкоголю. За вмістом цукру напій буває сухим, напівсухим, напівсолодким, солодким і традиційним.
Звичайні яблука не підходять для виробництва напою, оскільки містять мало таніну, і лише зі спеціально виведених сортів можна отримати сидр. Їх трошки менше 50, і це мізерна кількість, якщо враховувати, що в світі налічується 7500 сортів яблук.
“Обсяги виробництва сидру в нашій компанії ростуть. Нам вдалося відтворити традиційні для України рецептури приготування сидру та навіть спеціальне обладнання тих часів – добре оброблені емаллю дуже якісні товстостінні чавунні ємкості. Уся рецептура, більша частина сировини для сидру й купажів у нас власні. Підприємство динамічно розвивається, демонструючи останнім часом щорічний приріст у 20-30%. У теплу пору року ми реалізуємо левову частку виробленого сидру”, – розповідає комерційний директор ТОВ «Приватні сади» Віталій Сазонов.
Виробництво сидру залишається чи не єдиним сегментом на українському ринку алкогольних напоїв, який динамічно зростає і готовий вмістити нових гравців.
Представник компанії Berryland Віталій КАВРИГА розповідає, що його проект виріс з домашнього виробництва сидра у 2017 році.
“Сидри, перрі, питні меди – це продукція Berryland. Якщо говорити про сидри, то ми їх виготовляємо з яблук різних сортів, які ростуть у Чернівецький і Київській областях. Для виробництва сидру використовуються яблука зі старих дерев. Щоб напій став ігристим, відбувається вторинна ферментація у пляшці за класичним методом. Що стосується нашої концепції, то ми віддаємо перевагу різноманітним купажам і робимо акцент на натуральності продукту”, – каже він.
Від того, як налити сидр у склянку, залежатиме його смак. Для повного розкриття смакових властивостей сидр потрібно наливати з досить великої відстані від келиха: таким чином напій насичується киснем і розкриває свій справжній смак.
Для спрощення цього ритуалу в Іспанії був винайдений спеціальний прилад для правильного розлиття сидру – ескансіодор.
The European Cider & Fruit Wine Association у своєму щорічному аналізі повідомляє, що на одного українця в середньому припадає близько 0,2 л сидру в рік. Наша країна посідає другу позицію в Європі за середньорічними темпами зростання ринку сидру – 110% за період 2010-2015 років. За 2011-2016 роки Україна увійшла до ТОП-10 країн світу, де виготовляється найбільше сидру (трійка лідерів – це США, Іспанія та Франція), показавши приріст на понад 30% з показником 176 520 гектолітрів.
Агентство Canadean, яке спеціалізується на дослідженні індустріальних напоїв, вважає Україну другою в Європі країною за середньорічними темпами росту виробництва сидру – 110% за період 2010-2015 рр. Попереду нас – лише Чехія. Це означає, що виробництво сидру – динамічний сегмент алкогольних напоїв в Україні, який за якістю не поступається європейським аналогам.