НОВИНИ

В Україні не будуть використовувати живі вакцини для птиці

01.04.2020 11:32
82842.p690z0.790

Комітет безпеки харчових продуктів та ветеринарії Громадської ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів нещодавно обговорив можливість реєстрації та широкого використання живих вакцин для батьківських зграй птахів в Україні. Комітет не підтримав ініціативу про надання дозволу на використання живих вакцин у птахівництві країни. Про це повідомляє Держпродспоживслужба України, пише agronews.ua.

“Враховуючи досвід європейських країн та визначеної тенденції використання живих вакцин, як екстренного заходу для запобігання стрімкого розповсюдження сальмонельозу птахів із щільністю неблагополучних стад у 20%, застосування живих вакцин в умовах України є недоцільним”, – йдеться у повідомленні.

Використання живих вакцин в умовах України несе ризик щодо розповсюдження вакцинальних, стійких до антибіотиків штамів сальмонел.

“Тривале застосування живих вакцин неминуче призведе до залежності від виробників тест-систем для діагностичного розрізнення польових штамів від вакцинальних”, – вважають у Громадській раді.

В умовах недостатньої спроможності простежити циркуляцію вакцинальних штамів паралельно з польовими у птахогосподарствах України, та дефіцитності ресурсів та повноважень щодо заходів держконтролю та проведенню розслідувань, використання живих вакцин може становити загрозу епізоотичній ситуації в Україні, підкреслюють фахівці.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: