ВАЖЛИВО

В Мінекономрозвитку запропонували три варіанти зрошення в Україні

28.02.2020 16:32
rigacyna-sistema-ce-pdvedennya-vodi-na-polya-zroshennya_874-10358

На думку заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького, є три моделі взаємодії держави та агровиробників у плані організації зрошення в Україні. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук.

Перша. Держава обслуговує весь ланцюг водопостачання до кінцевого споживача від магістральних каналів, насосних станцій до внутрішньогосподарських мереж та систем польового дринажу: плюси – єдина система взаємодії; мінуси – держава немає відповідного фінансово-інвестиційного ресурсу, щоб утримувати всю мережу в задовільному стані, забезпечити високу операційну ефективність та розвивати відповідну мережу.

Друга. Передати все в приватну власність: плюси – можливість залучати інвестиції в інфраструктуру та впевненість в їх окупності; мінус – формування монополістів на різних рівнях (магістраль, насосна станція) та завищені тарифи на послуги для інших користувачів.

Третя. Створення об’єднання водокористувачів (ОВК), щось на кшталт ОСББ, тільки у сфері зрошення: плюси – залучення приватних інвестицій в інфраструктуру, прогнозованість та прозорість тарифоутворення для членів об’єднання; мінуси – частина користувачів буде недобросовісна і з часом підуть конфлікти.

“Ви за яку модель?”, – пропонує він дискусію у Фейсбук.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: