НОВИНИ

Жимолость має хороший потенціал для українського ринку

04.12.2021 15:13
shutterstock_1053601889

На території України площа промислових насаджень жимолості складає всього близько 200 га. Культура залишається нішевою, проте цей напрямок садівництва має хороші перспективи, особливо, коли йдеться про переробку ягоди. Про це повідомляє аналітичний портал EastFruit, пише agronews.ua.

Зараз вже існують сорти жимолості, які були виведені в Україні – це «Богдана» і «Фіалка».

«Зупиняйте свій вибір на найновіших сортах, зокрема, цікавими є десертні сорти Спокуса та Алісія української селекції, російської – Восторг, Югана, Синій Утьос, Уссульга та канадської: Aurora, Boreal Blizzard, Boreal Beauty і Boreal Beast. Найбільш крупноплідний сорт – це Boreal Blizzard, його ягоди можуть важити понад 3 г. Цей сорт має чудові смакові якості, високу продуктивність, регулярно плодоносить, із мінусів – недостатня транспортабельність і лежкість», – розповів заступник директора з наукової роботи, кандидат сільськогосподарських наук інституту садівництва НААНУ Олександр Ярещенко.

Він зауважив, що закладати плантації жимолості краще за все восени.

За словами директорки з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерини Звєрєвої, культура є достатньо цікавою, з комерційної точки зору, утім залишається недооціненою. Серед переваг ягоди – морозостійкість, ранній термін дозрівання. Жимолость – достатньо корисний продукт, містить органічні кислоти, пектини, вітаміни групи В, А та С та інші поживні елементи.

«Жимолость все ще залишається нішевою ягодою. Культура вживання жимолості тільки набирає обертів в Україні. Поки що промислового ринку жимолості ще не існує, але вона має високі перспективи з комерційної точки зору. Потрібно додати, що її шлях до вподобань споживача тільки починає формуватися як в Україні, так і закордоном», – відзначає експертка.

Читайте також: В Україні вирішення земельних спорів на роздоріжжі кодексів.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: