АГРОРЕГІОНИ

Завантаженість українських морських портів

08.04.2023 17:15
2a9a2c1203d8756066a27264f3c1698d_M

Мешканка Донецька Тетяна Чернікова, яка у 2016 році з чоловіком, донькою та новонародженим сином переїхали до Харкова, до своєї сестри Валентини, вдруге була змушена переїхати й на Полтавщині розпочати бізнес з виготовлення страв тривалого зберігання у реторт-пакетах з овочів, фруктів, ягід та круп. Про це повідомляє пресслужба Програми USAID АГРО, пише  agronews.ua.

Раніше у м. Харкові заснували тепличне господарство Green for you – мікрогрин / мікрозелень і організували успішний сімейний бізнес з вирощування мікрозелені. Загалом вирощували близько 20 видів мікрогріну до 500 кілограмів на місяць, стали одними з найбільших за обсягами постачальниками зелені у місті. Обсяги реалізації продукції зростали й жінки вирішили зайнятися ще й переробкою органічної зелені на соуси та заправки до салатів.

Незадовго до повномасштабного вторгнення, Тетяна отримала співфінансування від Програми USAID АГРО для розширення виробничих потужностей та розвитку свого бізнесу. Але підприємиця навіть не встигла розпакувати отримане в рамках проєкту обладнання, як почалася війна. Через постійні ракетні та артилерійські обстріли м. Харкова, Тетяна змушена була втікати. Сім’я вирішила переїхати та перевезти отримане від Програми USAID АГРО обладнання до більш безпечного регіону, де їм запропонували будинок знайомі.

На новому місці, у с. Оржиця Полтавської області, Тетяна орендувала виробниче приміщення, за підтримки Програми USAID АГРО знайшла місцевих постачальників сировини та відновила виробничу діяльність. Щоб йти в ногу з часом і умовами, які диктує війна переглянули та адаптували раніше погоджений в межах договору перелік готової продукції до споживчих вподобань військового часу. Почала виготовляти прості, доступні, готові до споживання страви тривалого зберігання у реторт-пакетах з овочів, фруктів, ягід та круп.

Така продукція користується попитом під час війни: її легко споживати в умовах проблем з електрикою, переміщеним особам та людям на деокупованих територіях, які не мають доступу до зручностей. Тож встановили обладнання, взяли на роботу працівницю, запросили технолога для розробки рецептур та підготовки технічної документації. Сьогодні, завдяки наданому в межах проекту обладнання, виготовляє 11 найменувань продукції та збільшили обсяги виробництва на 30%.

Оскільки запуск виробництва збігся з сезоном збору врожаю, підприємиця закуповувала у місцевих мікро, малих, середній підприємств (ММСП) виробників та жителів громади сезонні ягоди, фрукти та овочі для переробки, що стало додатковим заробітком для місцевих жителів. Вони часто мають залишки городини, але не мають ринку збуту. Так, вдалося налагодити стабільне постачання сировини п’ятьма ММСП.

Тетяна розповідає, що планують розвивати підприємство у с. Оржиця, адже це справді потрібно громаді. У планах – запуск нового цеху та налагодження роботи з торговими мережами.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: