НОВИНИ

Європі прогнозують суворий дефіцит картоплі

31.08.2022 07:13
b328f5e519efbb1af1b6804e03ab3347

Європа отримає найнижчий за останні роки урожай картоплі через посуху та спеку, які спостерігались впродовж літа. Це у свою чергу призведе до подорожчання популярних продуктів, таких як картопля фрі, пише Reuters, пише agronews.ua.

Через посуху постраждали врожаї в Німеччині, Франції, Нідерландах і Бельгії, на які припадає найбільша частка виробництва картоплі в ЄС. Імовірно, врожай картоплі буде нижчим за 2018 рік, коли Європу також накрила посуха.

Так, Міністерство сільського господарства Німеччини не дало прогнозу врожаїв картоплі в останньому огляді, але зазначило, що він істотно погіршився. Французький виробник UNPT вважає, що врожай буде на 20% нижчим за середній 20-річний показник. Бельгія очікує зниження врожаю на 30%.

Європейські виробники застерігають, що оцінки врожаю не є остаточними, оскільки його збір відбудеться у вересні. Крім того, певну надію дають дощі й похолодання останніми днями.

Водночас у вартість картопляних продуктів закладатимуть не лише здорожчання енергоносіїв, а й більші витрати на виробництво.

Найбільш популярні ф’ючерси на картоплю на квітень 2023-го за цей рік уже зросли на майже 50%. А міжнародні продовольчі компанії, як-от McDonald’s, підняли ціни на свої продукти через зростання цін на сировину.

Читайте також: В Україні успішно реалізується проєкт підтримки аграріїв: озвучено результати


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: