ВАЖЛИВО

В Україні успішно реалізується проєкт підтримки аграріїв: озвучено результати

27.08.2022 12:32
ff1972e4-b3db-4347-b3ea-057636c7eb0d

У  межах ініціативи «Жнива перемоги», де учасники  Всеукраїнського Конгресу Фермерів отримали 10 комбайнів, передбачене ще постачання мобільних сховищ збіжжя, які вже прямують в Україну. А на весняну кампанію заплановане постачання тракторів і сіялок. Про це повідомив один з організаторів проекту «Жнива Перемоги», народний депутат Дмитро Соломчук у розмові з головою Всеукраїнського Конгресу Фермерів, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іваном Слободяником, пише agronews.ua.

Ініціатива спецпредставника України з продовольчої безпеки Олександри Василенко та народного депутата Дмитра Соломчука «Жнива перемоги» – це проект, який реалізовується після початку широкомасштабного вторгнення. Його мета допомогти фермерам зібрати врожай вчасно та якісно за допомогою сучасної техніки.

???? Цей проект був підтриманий Президентом України, Міністерство закордонних справ україни, Міністерством аграрної політики та профінансований фундацією Говарда Баффетта. Але цього проекту могло не бути, якби не ініціатива спецпредставника України з продовольчої безпеки Олександри Василенко та народного депутата Дмитра Соломчука.

Це важливо не тільки для фермера, але й для сільських громад, тому що якщо не буде вчасно зібрано і збережено врожай, не буде сплачено податки, не буде бюджетів. 

Розкажіть будь-ласка, як прийшла дана ініціатива, як її вдалося реалізувати ? Поступово, покроково, і взагалі, звідки взялася ця ідея.

24 лютого почалось повномасштабне вторгнення. За кілька днів стало зрозуміло, що в аграріїв є втрати. Це було прогнозовано, бо ракети летіли будь-куди: і в зерносховища, в поля, в техніку. Викрадалось багато чого. Це загроза продовольчій безпеці, адже країна тримається на аграріях. Наша задача — відновити село.

«Для Володимира Зеленського – це завдання №1! Він хоче розвиток села. Нове українське село і ми всі маємо йому допомагати», – наголосив Соломчук.

Разом з Олександрою Василенко, спецпредставником України від Міністерства закордонних справ з продовольчої безпеки, ми почали шукати людей, які готові підтримувати агросектор не тільки мукою та сіллю, а дати інструментарій для наших людей.

Зв’язалися з різними фондами та з Говардом Баффеттом і він того ж дня радо погодився почати співпрацювати. Буквально за кілька тижнів почалася робота, як з комбайнами, так і по мобільним зерносховищам, які вже в дорозі і будуть у вересні в Україні.Також працюємо і за іншими напрямками, пишемо програми та співпрацюємо з різними фондами, тому що, як на мене, це одна з головних галузей України.

Що на сьогодні даний проект в цифрах? Кількість техніки, коштів… Яка це техніка, яка її географія? Чим цей проект є сьогодні  і які подальші плани?

На сьогоднішній день завезено 50 зернозбиральних комбайнів, які видаються по заявкам безкоштовно від фонду «Жнива Перемоги» аби фермери могли зекономити кошти і не брати техніку в оренду. Техніка 2022 року випуску, втрат – нуль.

З такою технікою на кожному гектарі фермер буде економити суттєві кошти. Якщо у нього 100-200 га площа – це хороший показник і цього буде достатньо, щоб зробити вклад у тваринницький комплекс, наприклад купити 3-4 корови. Щоб все, що ми вирощуємо максимум згодовувати і реалізовувати через молоко, м’ясо, а ще краще через ковбасу, консерви.

А скільки це обійшлося у коштах? Тому що прайсова вартість такого комбайну без жатки порядку 240 – 250 тис. євро., такого – 140-150 тис. євро.  

Там суть в іншому. Нюанс навіть не в грошах. Гроші безумовно важливо, але нюанс в тому, що всі комбайни, що їхали, то була ціла спецоперація. Комбайни їхали до східних наших «недобрих сусідів» і ми їх перехватили.

Нехай їхні фермери працюють цьогоріч «дон-донами» і нивами. А ми будемо молотити New Holand і John Deer. Тож там була не тільки фінансова складова.

«Тож українські фермери крадуть російські танки, відтягують гаубиці, а народні депутати відтягують російські трактори і передають фермерам. Мені здається це хороша кооперація», –  резюмує Іван Слободяник.

Світ змінюється. Продовольча безпека сьогодні і ціна на продукти, що у нас, що в США, що в Британії, що в Німеччині. Європа не зібрала прогнозований врожай пшениці.

Але головна ставка, яку я робитиму на наступний рік, це те, щоб залучати людей, які можуть нам допомогти коштами, людьми, обладнанням, нема різниці чим. Все, що завезеться, воно залишиться в Україні.

Щодо переробки – ми маємо максимум переробляти! Поставте в селі невеличкий макаронний цех на 1 тонну макарон в добу. І там буде працювати десять людей, плюс два сторожа, водій, менеджер… А це вже до 15 будинків у селі забезпечені роботою. І вже власнику буде приємніше, щоб у нього в селі було чисто: він найме людей, які позамітають, побілять, пофарбують.

Я хочу закликати усіх голів ОТГ, адже вони є головними менеджерами об’єднаних територіальних громад, що саме вони повинні на весь світ кричати, щоб до їхній фермерів щось приїхало і мотивувати до створення нових фермерських господарств.

Село – це комфорт: сирен немає, тихо, спокійно, птахи співають, гарні дівчата ходять, хліб смачний печеться, ковбаса смачна виготовляється. Якщо немає газу, є піч, немає світла, то в селі і при свічці іноді приємно посидіти.

«Сьогодні приходить взагалі переосмислення сільського життя, тому що – це повернення до свого коріння, це безпека і спосіб виживання. Якщо не буде газу, то зима буде дуже важкою в містах», – коментує Слободяник.

У нас ще поняття будови бізнесу неправильне, всі хочуть в центр міста. Візьмемо Польщу, в селі є магазини, автосалони, йде розвиток. І ми маємо цей поштовх дати. Для президента це питання також номер один, він хоче розвиток села, він хоче нове село, але ми всі маємо йому допомагати і не шукати причини. Спотикачів було дуже багато навіть по цьому проекту, але маємо йти допомагати, як нашому лідеру, так і для кожного селянина.

Можете мені допомогти з однією непростою справою? Справа в тому, що навіть коли ми говорили, що ці комбайни приїдуть, нам не дуже вірили. І я теж визнаю, що не до кінця вірив, що це реальна історія. Тепер коли, ми передаємо для груп фермерів комбайни  в роботу, вони запитують, а яка гарантія, що до нас знову цей комбайн приїде. Можна від вас, як ініціатора кілька слів, за яких умов ці комбайни точно повернуться на наступний рік туди, де вони працювали?

Я дуже педантичний до господарської діяльності. Якщо фермер попрацював, повернув комбайна чистого та неушкодженого, ніяких питань не виникне. Хороший господар – бери працюй. Але якщо комбайн буде не в належному стані, то як потім дивитися в очі тим всім донорам і тим більше знову звертатися за допомогою. На таких фермерах ми будемо ставити хрест, вибачайте, допомогти не можемо. Господар має бути господарем, у нас в Україні таких дуже багато, я думаю навіть 95%.

Що стосується того, з чим зараз працюємо, це кукурудзяні жатки, шукаємо як закупити та завезти. На весну вже почали підготовку, завозимо трактори і сівалки, як на пшеницю та ячмінь, так і на кукурудзу та сою.

Ми хочемо допомогти фермерам до весняно-польових робіт. Цей сезон ми фізично вже не встигаємо,  весною цей проект буде. А осінній – це мішки для зберігання, думаю вам будуть надані по заявкам.

«Я не можу не скористатися нагодою, щоб не прорекламувати Конгрес у такому випадку. Колеги, все дуже просто, ми зараз отримуючи цю допомогу передаємо її у найпотужніші наші осередки. Доєднайтесь до Всеукраїнського Конгресу фермерів і я думаю, що ви матимете величезний шанс долучитися до цієї програми. Це окрім того, що ми готові допомагати і по програмам державної підтримки, які зараз будуть анонсуватися. Так, що давайте, друзі, співпрацювати!», – розповів Слободяник.

У нас же країна різних людей, і доброзичливих багато буває і соботажників, які фактично можуть працювати на економічному фронті. Коли реалізовувався проект, чи були підводні камені, які заважали завезти вчасно техніку чи просто завезти?

У мене є принцип в житті – якщо я бачу ціль, то її потрібно досягати, в Олександри Василенко така ж сама пряма позиція. Спотикачі були, і вони могли бути не лише в нашій країні, в першу чергу бюрократичні різні моменти, чиновницькі моменти. Але якось так вдавалося, вирішувати їх.

Я до політики 20 років був в агробізнесі і розумію, як відбуваються процеси і надіюся, що будь-які чиновники розуміють, що в країні війна і будь-яку допомогу, яка приїжджає в Україну, неважливо чи це консерви з Італії, чи одяг з Польщі, чи комбайн з Америки, вони мають з квітами зустрічати, бо вона для нас  – українців, і буде працювати на нас.

Дуже важливо, щоб до людей прийшло переосмислення, бо коли ми переможемо країна вже буде не така. Ми маємо всі разом працювати і ще раз працювати, а не мажорити на “бентлі” в центрі Києва, бо батько міністр. Такого вже не буде, це вже забута історія. Ми інші, і це дасть нам дуже великий поштовх для розвитку.

Дмитро, я вам дуже дякую, і від імені Всеукраїнського Конгресу Фермерів, і від Всеукраїнської  асоціації громад,  за цю неймовірну ініціативу. Я думаю, що ми не підведемо вас, повернемо у гарному стані техніку. Бажаємо, щоб цей проект розвивався, бо це є в інтересах всієї країни, і готові підставити плече у всіх питаннях, які стосуються аграрного розвитку.

«Я бажаю, щоб ви якісно зібрали пшеницю, соняшник, кукурудзу, сою. В кінці сезону ми всі разом зібралися за один великий стіл, стіл – Жнив Перемоги. Щоб була перемога наших Збройних Сил, щоб ми могли посадити за стіл наших військових, які боронять нас аби ми могли працювати у полі і разом відсвяткували на всіх фронтах цю велику перемогу, а за нею прийшов великий старт у розвитку нашої країни. Слава Україні! Героям Слава!», – резюмує Дмитро Соломчук.

Читайте також: У межах ініціативи «Жнива перемоги» фермерам на безоплатній основі передають комбайни

Незабудьте підписатися на Ютуб каналі “ПроLAND” за посиланням, щоб бути в курсі головних аграрних подій та новин сільських територій, не пропустити цікаві вебінари та конференції.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: