НОВИНИ

Як Україні побороти дефіцит кадрів в агросфері

06.06.2024 12:08
A woman farmer with tablet.

Війна в Україні суттєво вплинула на всі сфери життя, агробізнес не став винятком. Багато чоловіків, працівників сільського господарства, такі як комбайнери, трактористи, механізатори, зараз потрібні на фронті. Дехто з них добровільно пішов захищати батьківщину ще у 2022 році, дехто мобілізувався у 2023-2024 роках. Про це повідомляє agronews.ua.

Це створило серйозний дефіцит робочої сили, адже на полях і фермах просто нема кому працювати. Проте, аграрний сектор не може зупинитися, виробництво продовольства є критично важливим для країни.

Які варіанти виходу з даної кризи можуть бути? Очевидним стає варіант опанувати професії трактористів, комбайнерів або інженерів жінкам. І це дійсно працює, жінки опановують нові професії, які раніше були суто чоловічими, демонструючи неабияку витримку та навички.

Також, деякі господарства залучають до роботи трудових мігрантів. Власники господарств добирають кандидатів і навчають необхідних навичок.

Але, для того, щоб навчитися  професії комбайнера або механізатора потрібен час, в середньому від 5 до 6 місяців. На жаль, в наших реаліях, це багато, все одно працівників не вистачає.

Вихід з цієї кризи – автоматизація процесів, використання нових, сучасних технологій, які не потребують стільки робочої сили.

Останні декілька років все більше фермерів для обприскування полів використовують не наземну техніку, а дрони. 

Для того, щоб опанувати професію оператора агродрона потрібно всього 5 днів. За цей час в Академії пілотів AGRONIX студенти встигають навчитися самостійно керувати агродроном, обслуговувати його, отримують знання про засоби захисту рослин та технологію їх внесення. Також, студенти отримують допомогу у працевлаштуванні. 

Повне навчання свого співробітника обійдеться у 35-50 тис. грн і займе всього 5 днів.

Сам коптер, генератор та усе необхідне додаткове обладнання обійдеться у 1,2 млн грн. ($30 тис.). 

“Авжеж, цей шлях потребує фінансових вкладень, тому держава має надавати під такі ініціативи довгострокові доступні кредити для підприємств, які готові інвестувати в цей напрям. За таких умов Україна може стати однією з перших країн, яка увійде до ери індустріалізації 4.0.

В цьому контексті варто сказати й про нове покоління фахівців, яке зараз лише навчається. На жаль, останніми роками більшість спеціальностей, які сьогодні в дефіциті, були непривабливими для молоді, бо вимагали важкої праці й низько оплачувалася. А от виконання цієї ж роботи на автоматизованих і роботизованих підприємствах — уже зовсім інша річ. У такий спосіб престиж окремих спеціальностей міг би зрости, і вони могли б зацікавити молодих українців, які зараз навчаються у вітчизняних і закордонних закладах вищої освіти.

Головне пам’ятати, що нам потрібно всіма силами тримати фронт і працювати в економічному полі, щоб наша країна була захищена на всіх рівнях. І вже зараз думати про необхідні для цього інвестиції.” – зазначив Віталій Ільченко, засновник Ukravit, найбільший український виробник препаратів для хімічного захисту сільськогосподарських культур промислового та приватного секторів. 



Перегляди: 246
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: