ВАЖЛИВО

Як технологія віртуального робочого столу допомагає працювати українським аграріям

03.05.2023 11:07
large (1)

Від початку повномасштабного вторгнення понад 14,5 мільйона українців виїхали з країни, ще 4,7 мільйона зареєстровані як внутрішньо переміщені особи. Приблизно половина тих, хто виїхав, планують повернутися додому після закінчення війни, ще 11% не мають такого наміру взагалі, свідчать дані соціологічної агенції «Рейтинг».  Повідомляє hromadske, пише agronews.ua.

Багато хто виїхав за кордон через те, що росіяни окупували його місто або й повністю зруйнували дім. Коли немає куди повертатися, люди починають облаштовувати життя на новому місці. Через це у країні відбувається відтік цінних кадрів, а невдовзі може виникнути брак фахових спеціалістів у певних галузях.

Проте багато компаній загартувалися під час пандемії коронавірусу, коли більшість людей перейшли на віддалену роботу. Це змусило замислитися над підвищенням внутрішньої безпеки, адже хтось користувався публічним інтернетом, у когось спільний комп’ютер із дітьми. Усе це — ризики витоку цінних даних та інформації на мільйони доларів. 

Журналісти разом із GigaCloud розібралося, як на тлі всіх цих подій дедалі актуальнішим стає перехід на систему віртуальних робочих столів і як вони вже зараз допомагають продовжувати роботу ключовим галузям української економіки.

Робота у хмарі з пристрою будь-якої потужності

Інфраструктура віртуального робочого столу (VDI) ― це запуск робочого столу працівника на сервері в надійно захищеному дата-центрі. Обробка всіх даних відбувається всередині приватної інфраструктури компанії. Простіше кажучи, вся інформація компанії зберігається у хмарному сховищі, до якого неможливо отримати доступ ззовні.

З позиції працівника, який використовує віртуальний робочий стіл, — це чергова вкладка у браузері чи застосунок на робочому столі. Співробітник компанії має просто ввійти у свою робочу зону — й одразу отримує доступ до переліку програм, необхідних для роботи. Крім того, на одному пристрої можна зайти одразу в декілька робочих столів. Так, наприклад, одна родина може працювати на пристрої, просто відкриваючи різні вкладки у браузері.

Перевага такої системи в тому, що її можна запустити на пристрої будь-якої потужності. Чи то буде бюджетний смартфон, чи ПК найменшої комплектації — різниці немає. Людина може навіть на iPhone чи Macbook запустити вікно віртуального столу Windows і отримає візуально звичний для цієї системи робочий стіл.

Ще одна вагома перевага системи — вона дозволяє працювати за будь-якої швидкості інтернету. Навіть в умовному бомбосховищі зі з’єднанням Е можна запустити робочий стіл і працювати.

Якщо порівняти VDI із технологією VPN, то остання забезпечує шифрування трафіку та безпеку з’єднання. Тож якщо комп’ютер заражений вірусами, вони можуть проникнути в мережу компанії. З VDI такого не станеться, адже людина заходить працювати у хмарі, і всі віруси з самого пристрою на віртуальний робочий стіл не перейдуть. 

Крім того, кількість програм, до яких користувач має доступ, визначає відділ безпеки компанії, який обслуговує систему. Це може бути як класичний набір від Microsoft Office, так і Adobe Premier та інші програми для конкретних видів діяльності. 

Партнер GigaCloud Дмитро Харитонов говорить, що кожен адміністратор може налаштувати власні обмеження. Наприклад, у межах офісу працівник має доступ до одного переліку програм, а поза ним — до скороченого. Так, на робочому місці в офісі він може переглядати і надсилати колегам прайси компанії, але вдома вже не зможе ні скопіювати ці файли, ні відправити їх. Також він не зможе скопіювати ці дані та надіслати на свою особисту пошту чи зберегти на робочому столі поза системою.

Як технологію використовують промисловий та аграрний сектори

В іноземних компаніях практика використання VDI поширена давно. Наприклад, французька корпорація Schneider Electric, що спеціалізується на електрообладнанні, використовує віддалене підключення вже 10 років. Їхнім інженерам не потрібно кожного разу їхати на виробництво, пояснює Харитонов. Вони сидять у центральному офісі та керують усіма процесами на відстані. 

«Якщо якесь обладнання виходить із ладу, вони під’єднуються віддалено, навіть використовують VR-окуляри, і скидається на те, ніби вони фізично присутні в потрібному місці», — говорить експерт.  

В Україні практика переходу на систему віртуальних робочих столів стала загальнопоширеною в останні декілька років. Окрім традиційного для таких інновацій IT-сектора подібними рішеннями послуговуються й аграрії. Харитонов зазначає, що всі найбільші гравці українського агросектора вже давно «сидять на VDI».

«Аграріям ця система потрібна насамперед через поганий зв’язок. Поля розташовані в селах, де мало базових станцій і неможливо забезпечити безперебійний зв’язок, водночас елеватори повинні працювати», — пояснює Дмитро Харитонов.  

Тож бухгалтерам, інженерам та іншому персоналу обслуговування не потрібно їздити до тих елеваторів. Зв’язок забезпечує система віртуальних робочих столів. Аграрники навіть на відстані можуть контролювати температурний режим та відстежувати всі процеси, просто віртуально під’єднавшись до обладнання всередині елеватора.

Крім того, для забезпечення роботи не потрібно купувати потужну техніку, тут зі всіма завданнями може впоратися «тонкий клієнт», який дозволяє тому ж бухгалтеру, навіть на мінімальному з’єднанні з мережею, внести, наприклад, зміну в накладну.

Крім того, частина українських посівних територій заміновані або перебувають в окупації. За оцінкою Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), у звільнених областях заміновано близько 2 млн гектарів полів. Тому віддалене управління тракторами чи навіть дронами дозволяє вберегти життя аграрників.

Також систему віртуальних столів уже впроваджують представники великих промислових комплексів. 

«Більшість компаній, які підтримують промисловість, — це розробники програмного забезпечення для різного виду станків. Вони також використовують VDI, тому що їм потрібно налагодити віддалену роботу, не відправляючи інженера безпосередньо на завод», — говорить Харитонов.

Експерт каже, що сьогодні більшість представників великої промисловості схиляються до того, щоби впроваджувати VDI. Зокрема, після деокупації Маріуполя все потрібно буде відбудовувати з нуля. Щоб не везти велику кількість фахівців до зруйнованого міста, вони зможуть керувати процесами на відстані з будь-якого куточка країни чи навіть світу. А під’єднавши до системи VR-окуляри, можуть навіть візуально бути присутні там.

VDI забезпечує вищий рівень безпеки через те, що дані та програми зберігаються на сервері у дата-центрі компанії, а користувачі отримують доступ до віртуального комп’ютера через мережу. Крім того, VDI дозволяє адміністраторам контролювати доступ до віртуального комп’ютера та налаштовувати політики безпеки для користувачів.

«Це вигідна інвестиція для компанії, і вона окупиться вже за 3-5 років», — додає Дмитро Харитонов.  

GigaCloud надає послуги для розгортання віртуальних робочих столів

Техніка швидко застаріває

Попри переваги VDI є й вагомі нюанси — вартість впровадження системи. Вона коливається від десятків тисяч доларів до сотень тисяч і навіть мільйонів. Якщо компанія розглядає цю історію як короткострокову перспективу, то впровадження системи буде дорогим. Якщо ж цю інвестицію розподіляти на 3-5 років, тоді це вже дешевше, ніж закуповувати техніку.

Харитонов пояснює, що нині техніка швидко застаріває, тому комп’ютери потрібно міняти вже не що п’ять років, а кожні два. Крім того, варто врахувати технічне обслуговування таких пристроїв. Тому для компаній, які тільки починають роботу, вигідніше одразу вкладатися у систему віртуальних робочих столів. 

«Якщо це невелика структура, то компанії вигідніше працювати із зовнішнім провайдером, ніж наймати своїх айтівців, — пояснює Харитонов. — Провайдер просто забирає на себе всі зобов’язання з обслуговування інфраструктури». 

Звісно, вартість залежить і від розміру організації. Якщо в компанії їх троє, то, відповідно, декілька тисяч доларів будуть великою інвестицією. Якщо в системі працюватимуть 150-200 працівників, то й вартість стає в рази меншою.

Великі компанії можуть мати власні дата-центри, а також використовувати послуги провайдера як резервні. Наприклад, щось зламалось у дата-центрі, підвисла система, робота зупинилася. Компанія дзвонить провайдеру і за лічені хвилини перемикається на резервну хмару. Водночас користувачі взагалі цього не помічають, наголошує Харитонов. Вони продовжують виконувати свою роботу.

???? Якщо ви зацікавилися цією технологією, то GigaCloud пропонує послуги для розгортання віртуальних робочих столів у приватній хмарі. Інфраструктура GigaCloud — це готовий до роботи сервіс, розгортання віртуального робочого місця займає 10 хвилин. 

Технічні фахівці GigaCloud під кожного клієнта збирають необхідну конфігурацію хмарної інфраструктури, яку можна в будь-який момент змінити, додаючи або видаляючи ресурси. Послуга надається за орендною моделлю, що дозволяє уникнути капітальних витрат. А консультації під час підбору оптимальної конфігурації апаратного забезпечення безплатні. Детальну інформацію щодо розгортання VDI із GigaCloud читайте на сайті.


Перегляди: 18
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: