НОВИНИ

Як не втратити врожайність ріпаку в умовах посухи

04.10.2019 08:58
canola-4029105_1920-1

Ключовою умовою для нормальної перезимівлі рослин озимого ріпаку є добрий розвиток розетки (діаметр 20–30 см) при товщині кореневої шийки 8–12 мм, що дає змогу витримувати температури до мінус 15–18°С. За морозостійкістю практики прирівнюють ріпак до ячменю. Проте, важливою умовою для отримання оптимально розвинутих рослин перед входженням у зиму є строк сівби та інтенсивність росту висіяних сортів і гібридів. Для формування таких рослин сума ефективних температур (понад 5°С) від сходів до входження в зиму має становити 650–800°С (50-60 днів активної вегетації).

Однак, враховуючи лімітуючий фактор оптимального розвитку рослин ріпаку – відсутність продуктивної вологи у верхні шарах ґрунту, у виробників виникає цілком резонне запитання – чи доцільно вносити регулятори росту на посівах ріпаку в умовах гострого дефіциту вологи.

Для правильної відповіді на це запитання необхідно спочатку провести оцінку стану рослин в посівах. Зокрема, якщо рослини мають менше ніж чотири листки, діаметр кореневої шийки до 4 мм, листя червоно­фіолетового забарвлення, а змикання рядів не відбувається до середини жовтня, то присаджування росту таких посівів проводити не доцільно. Навпаки, тут найбільш ефективна дія буде від внесення спеціально створених для стимуляції стартового росту культур комплексних мікродобрив. Найкращий результат тут за комплексом мікродобрив з біостимулюючою та імунопротекторною дією торгової марки Energreen – EG Start в поєднанні з комплексом спеціально створеним для хрестоцвітих культур EN Rapsed. Таке внесення можна проводити і на полях, де ріпак висіяно по поганих попередниках у пізні строки.

Якщо посів проводився за надранніх та ранніх строків сівби (до 5 серпня), на рослинах маємо більше чотирьох листків, діаметр кореневої шийки – понад 5 мм, листя має насичений темно­зелений і спостерігається змикання рядків, такі посіви в обов’язковому порядку обробляємо ретардантами. За таких умов, найкращий ефект забезпечать декілька обробок фунгіцидом Фуріл  Bayton з властивостями регулятора росту. За обприскування озимого ріпаку даним препаратом восени (3–5 листків у культури) припиняється активне наростання наземної маси, при цьому точка росту не підіймається над поверхнею ґрунту, водночас триває фотосинтез, що сприяє накопиченню пластичних речовин у кореневій частині, прискорює ріст довгого і добре розгалуженого коріння та поліпшує зимостійкість. За потреби, проводимо другу обробку у фазу – 6-8 листків.

Норма внесення розраховується залежно від кількості листків на рослині (на 1 листок — 0,15 л/га препарату). Слід наголосити, що унікальна формуляція фунгіциду Фуріл  забезпечує швидке проникнення в рослину (за 1-2 години), тому ефективність гарантована навіть у випадку можливої зливи після обприскування.

Враховуючи що маємо ще попереду місяць вегетації – жовтень, який за прогнозами очікується відносно теплим, та потребу у фунгіцидному захисті на зимовий період, рекомендую все таки провести обробку посівів Фурілом у пізніші строки, навіть якщо рослина не утворила 4 –ох листків. Головна вимога – дотримання температурного режиму, не можна проводити регуляцію росту ріпаку під заморозки.

Пам’ятаємо, якість перезимівлі рослини, залежить не тільки від метеорологічних факторів, а й від догляду за посівами під час осінньої вегетації.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: