НОВИНИ

Як економити на платіжках під час відключень світла

25.11.2022 17:36
filestoragetemp6

Українці, які свідомо переносять використання “важких” електроприладів на ніч, можуть не лише допомагати енергосистемі, а й економити власні гроші. Для цього потрібно встановити диференційований лічильник (двохзонний або тризонний) та змінити тариф. У такому разі за спожиту вночі енергію можна буде платити до 50% менше. Про те, як обрати прилад обліку, розповіли у “Закарпаттяобленерго”, пише  agronews.ua.

Диференційований лічильник дозволяє вести облік спожитої електричної енергії окремо за кожним періодом часу (“зоною” доби). Він вважає струм не просто за кількістю спожитих кВт-годин, а вміє запам’ятовувати, скільки електроенергії в який час доби було спожито.

“Зонний облік вигідний, якщо більшість електроприладів використовувати вночі або перенести на нічний час роботу електроприладів великої потужності – бойлер, електроопалення, системи підігріву підлог, кондиціонер, пральну машину, посудомийну машину і т.д.”, – пояснили енергетики.

Який вибрати лічильник – дво- чи тризонний – вирішує сам клієнт з урахуванням споживання. Тарифи встановлюються так:

  • Двохзонний. Споживання електроенергії ділиться на два періоди: з 7 до 23 години – за повним тарифом, з 23 до 7 години – зі знижкою. Так, у нічний час доби застосовується коефіцієнт 0,5 до тарифу, тобто споживач платитиме на 50% менше.
  • Тризонний. Споживання ділиться на три періоди: з 8 до 11 і з 20 до 22 години – електроенергія коштує на 50% дорожче звичайного тарифу, з 23 до 7 години – по 60% знижки від повного тарифу (коефіцієнт 0,4), в інший час – Традиційний тариф.

Відповідно, тритарифний облік найкраще підійде тим, хто живе не у стандартному графіку дня. Тобто практично не користується електроприладами в традиційний піковий годинник перед роботою і після неї. А двозонний лічильник – універсальний спосіб економити.

До того, як купувати новий лічильник електроенергії, споживач має узгодити його тип та модель зі своїм обленерго. Компанія має бути спроможна запрограмувати пристрій на українські тарифи.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: