НОВИНИ

Виробники бананів борються за справедливу ціну на свою продукцію в Європі

28.05.2024 17:15
2

Через два місяці після свого останнього заклику Еквадорський кластер виробників бананів та подорожників разом з профспілками Колумбії, Гватемали, Домініканської Республіки та Перу 23 травня опублікували нову заяву, в якій закликали європейські мережі супермаркетів та дисконтних магазинів дотримуватися принципів справедливої торгівлі. Про це повідомляє freshplaza, пише agronews.ua.

Вони просять супермаркети та дисконтні магазини враховувати зусилля країн-виробників, зокрема Еквадору, щодо захисту довкілля та трудових ресурсів при визначенні справедливої ціни на банани.

Виробники висловлюють занепокоєння відсутністю реакції з боку європейських ритейлерів і наголошують на необхідності зміни внутрішньої політики, яка накладає додатковий тягар на виробництво. Негативний вплив цих практик на регіональний банановий сектор вже був викритий на Четвертій глобальній конференції Всесвітнього бананового форуму ФАО в Римі, але на сьогоднішній день європейські супермаркети не спостерігають суттєвих змін.

«На сьогоднішній день супермаркети та дисконтні магазини продовжують застосовувати практики, які серйозно шкодять теперішній та майбутній стійкості бананового сектору. Вони не прийняли методологію справедливої торгівлі для розрахунку справедливої ціни, враховуючи зусилля зі сталого розвитку в екологічних та трудових питаннях. Замість цього вони продовжили практику грабіжницького ціноутворення, як у випадку з Kaufland (Німеччина) та Eurospin (Італія), які були засуджені профспілками, що підписалися під цим повідомленням”, – заявили в Кластері.

Профспілки висловили жаль, що така практика демонструє відсутність реального прагнення супермаркетів і дисконтних магазинів поліпшити поточні умови галузі для досягнення стійкості. «Вони роблять беззмістовні заяви, щоб відволікти всіх нас від своєї головної мети: продовжувати пропонувати банан найвищої якості за мінімальними цінами, створюючи нескінченний цикл, в якому виробники та експортери бананів будуть продовжувати страждати в довгостроковій перспективі від низьких цін і високого рівня односторонньо встановлених вимог, які під силу тільки латиноамериканській промисловості».

Виробники бананів у регіоні закликають європейські супермаркети та дисконтні магазини взяти на себе спільну відповідальність у ланцюжку поставок, шукаючи рішення, які дозволять їм досягти більш справедливої та сталої торгівлі.



Перегляди: 41
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: