НОВИНИ

Виробникам яблук прогнозують важкий рік: деталі

23.12.2022 14:07
yabluka1111

На ринку яблук в Україні вже три роки проблема — перевиробництво. Є величезна кількість цієї продукції, яка не відповідає певним експортним вимогам. Про це розповів Тарас Баштанник, повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА), пише agronews.ua.

До того ж, за його словами, Україна останні роки досить успішно розвивала ринки Сходу та Азії. Нині вони  фактично не доступні, адже йдеться про морську логістику. Відтак з яблуками виник додатковий клопіт — відсутність ринку збуту.

«Крім того, в України з’явився конкурент з дешевими якісними яблуками. Це Молдова. Враховуючи це все, з яблуками нині ситуація невесела. Буде невесело і далі. Багато людей навіть викорчовують садки. Дехто яблука так і не зібрав», — розповів президент УПОА.

Що стосується переробки, тут вже давно спостерігаються довжелезні черги. До того ж яблучний концентрат не дуже поспішають робити.

«Український концентрат має гарну якість, однак він недешевий. Сьогодні ж слід враховувати ще й недешеву логістику. Річ у тому, що той самий транспорт, який возить яблучний концентрат, возить і олію, і паливо-мастильні матеріали. На них попит і ціна такі, що з концентратом порівнювати навіть не варто. На сьогодні логістика стала дорожчою втричі. Тож чим дешевший продукт, тим менш вигідно його везти», — додав Тарас Баштанник.

Він прогнозує, що з яблуками наступного сезону буде важко. Навесні нових плантацій закладати ніхто не буде через вкрай нестабільну ситуацію.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: