НОВИНИ

Виробництво агропродукції може знизитися до 50%

20.01.2024 18:09
778c1c58cc5e6c03524d01af190d4438_M

Продовольча безпека України буде залежати від того, наскільки ефективно адаптується сільське господарство до майбутніх змін клімату. У нас негативні наслідки можуть спричинити зниження виробництва сільськогосподарської продукції на 15-50%. Таку думку висловила директорка Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН Раїса Вожегова, повідомляє Агробізнес Сьогодні, пише agronews.ua.

Експертка наголосила, що зараз в Україні триває війна, яка впливає не лише на людей та інфраструктуру, але й на клімат. Часті вибухи, пожежі призводять до викидів сажі, вуглекислого та парникових газів, які можуть призводити до додаткового потепління.

За її словами, в Україні середньорічна температура підвищилася на +2,7°C. Натомість підвищення в світі становить +1,5°C.

Потепління у нас відбувається майже в 2 рази інтенсивніше, ніж в цілому в світі», – зауважила експертка..

Вона додала, що сільське господарство є найбільш вразливою галуззю економіки до коливань та змін клімату. Його ефективність залежить від погодних умов, тому вже зараз потрібно прийняти своєчасні та адекватні рішення щодо складних проблем, обумовлених глобальним потеплінням. Продовольча безпека України буде залежати від того, наскільки ефективно адаптується сільське господарство до майбутніх змін клімату. В країні негативні наслідки потепління можуть спричинити зниження виробництва сільськогосподарської продукції на 15-50%.

Найбільші ризики для сільського господарства становлять такі прояви зміни клімату: як збільшення повторюваності посух у інтенсивний період росту рослин, зменшення опадів у вегетаційний період, збільшення повторюваності стихійних явищ в теплий період року (зливові дощі, грози, смерчі, шквали, град). У холодну пору мова йде про зменшення тривалості безморозного періоду, але збільшення частоти та інтенсивності різних весняних заморозків, а також відсутність стійкого снігового покриву, тобто малосніжні зими. При значному зниженні температури це збільшує ризики вимерзання озимих культур», – повідомила пані Вожегова.


Перегляди: 412
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: