ВАЖЛИВО

Оприлюднено позицію виробників сільськогосподарського обладнання щодо війни рф проти України

17.01.2024 11:07
maxresdefault

Повномасштабне російське вторгнення до України спричинило вихід сотень компаній із ринку країни-агресора. Ця жорстока війна та воєнні злочини російської армії спричинили гуманітарну катастрофу в Україні з тисячами вбитих мирних жителів та мільйонами біженців. У відповідь на цей акт агресії багато міжнародних компаній вирішили залишити російський ринок, натомість деякі компанії продовжують вести бізнес там у звичайному режимі. Agronews.ua відстежив рішення найбільших виробників сільськогосподарського обладнання та їх позиції щодо війни.

HORSCH

HORSCH є провідним світовим виробником інноваційної сільськогосподарської техніки та сучасних рішень для обробітку ґрунту, посіву та захисту рослин. З 24 лютого німецький бренд опублікував лише  публікацію на фейсбук сторінці на підтримку України. Виробник активно постачає свою техніку до країни-агресора. За словами російських дилерів, робота компанії йде без змін: на російський ринок заплановане постачання літніх машин, а прийом заявок на нові замовлення не скасовувався.


KUHN

KUHN має чотири заводи у Франції. Вони присутні також у Нідерландах, Німеччині, Італії, Бразилії та Сполучених Штатах Америки.  Представники KUHN з початку російського вторгнення в Україну жодним чином не відреагували на події. 

KUHN є спонсор сільськогосподарської виставки «ЮГАГРО» в росії

Представництво компанії в країні-агресорі й надалі здійснює продаж техніки та просуває нові продукти на ринку.


AMAZONE

Німецький виробник сільськогосподарської техніки ніяк не коментував військове вторгнення рф до України. У росії діє завод компанії «Євротехніка», що належить групі Amazone.

Згідно з інформацією, опублікованою на сайті російського представництва, компанія працює в штатному режимі.

CLAAS Group

Компанія CLAAS не згортала свою роботу в Росії. У недавній статті глава виробника сільгосптехніки Claas Ян-Хендрік Мор розповів, що не хоче повністю прощатися з російським бізнесом, незважаючи на загарбницьку війну Росії проти України .

Техніка CLAAS на виставці «ЮГАГРО 2023»; росія, м. Краснодар

«Ми не можемо і не хочемо виходити з одного з найважливіших сільськогосподарських регіонів світу», – сказав Мор «Süddeutsche Zeitung» (SZ) .

Claas продовжує доставляти в Росію зернозбиральні машини, такі як комбайни. Вони звільнені від санкцій – на відміну від тягачів, які можуть використовуватися як допоміжний транспорт на війні. Вони вважаються так званими продуктами подвійного використання.

LEMKEN

Головний офіс компанії відмовчується і з початку військового вторгнення росії в Україну жодного разу не прокоментував ситуацію. Є реакція  українського представництва Lemken — на сторінці компанії у Facebook було опубліковано повідомлення про підтримку України у війні проти росії. Окрім того, є пост  із повідомленням про продовження роботи та згадкою про боротьбу за рідну землю.  Але російське представництво компанії «Лемкен Рус» продовжує свою роботу в штатному режимі.

Інформацію про постачання іноземними компаніями-виробниками причіпних сільськогосподарських машин до рф

✅ Наразі редакція отримала веріфіковану інформацію про постачання деякими іноземними компаніями-виробниками причіпних сільськогосподарських машин широкого спектру своєї продукції на територію рф протягом січня-жовтня 2023 року.

У порівняльних таблицях ви зможете самостійно знайти міжнародні бренди, які «успішно» працюють на обох ринках і зробити власні висновки.

Найбільші імпортери сівалок в рф в січні-жовтні 2023 року

Image004

Найбільші імпортери дискових борон в рф в січні-жовтні 2023 року

Image005

Найбільші імпортери культиваторів в рф в січні-жовтні 2023 року

Image006

Спонсори виставки із офіційного сайту російської ЮГАГРО 2023:

Відеорепортажі з виставки:

Нижче приведена статистична інформація щодо постачання культиваторів, сівалок та дискових борон до росії у 2023 році:

В Україні є суспільний запит на припинення діяльності з агресором

В Україні є суспільний запит на припинення діяльності з агресором. І цей суспільний запит починає реалізовуватися. От, наприклад, нещодавно вийшло інтерв’ю з керівником кластеру компанії «Кернел», в якому задекларовано, що холдинг припинив співпрацю з низкою брендів, які збільшили свою присутність й отримують зиск на російській федерації під час війни. «Кернел» розірвав відносини з певними компаніями. І це гучний сигнал для ринку.

«Український менеджмент заручник обставин. Наша задача – достукатися до штаб-квартир. Щоб там зрозуміли безальтернативність подальшої співпраці з росією. Тільки там ми зможемо розворушити те болото … ми не будемо працювати з тими, хто веде свій бізнес в росії, платить там податки, і тим самим спонсорує війну проти України.», – розповів Михайло Петров керівник кластеру компанії «Кернел».

Також він додав, що податки, сплачені в росії, дорівнюють смерті, яка приходить в Україну. Ми ведемо війну з росією в тому числі і на економічному фронті. Адже ми не можемо вимагати від країн-партнерів гидувати співпрацювати з росією, поки самі не почнемо так робити.

Компанії, які залишили російський ринок

Väderstad AB

Із перших днів війни компанія виступала проти вторгнення росії до України. Väderstad активно підтримував українців у боротьбі з російською агресією, перераховуючи кошти для гуманітарної допомоги та надаючи техніку для ЗСУ.

17 березня компанія опублікувала офіційний пост та заяву на сайті у соціальних мережах про вихід із російського ринку. Компанія  зобов’язалася  відвантажити весняні замовлення та не приймати заявок на літо-осінь 2022 року.

«Зараз у нас червень 2023 року, статус компанії Väderstad у країні-агресорці – призупинення діяльності. Ще 2021 року ринок у країні-агресорці був ключовим для компанії Väderstad , і 2021 року компанія мала перше місце на ринку російської федерації з продажу сівалок точного висіву Темпо. Сьогодні в нас 2023 рік, і впродовж цього року на росію не поставлено жодної машини, величезний обсяг ринку повністю втрачений. Як ми розуміємо, ця частка ринку зайнята іншими гравцями. Протягом 2022 року всі контракти Väderstad на росії були згорнуті, 2023 року компанія не поставила на ринок жодної нової машини. А в передвоєнний рік тільки по сівалках Темпо частка ринку становила близько $15 млн. Цього року – нуль. 2021 року по ґрунтообробній техніці частка ринку була $7 млн, тепер – нуль. Компанія призупинила не тільки інвестиції, вона з етичних причин призупинила поставки машин на ринок агресора. Якщо продажі наших машин – нуль, то бренди, які зайняли це місце, поділили нашу частку ринку», – розповів в інтерв’ю Віталій Філатов директор «Väderstad Україна».

Він додав, що доречний був би круглий стіл з представниками українських підрозділів різних брендів, щоб зрозуміти, хто й що зробив і міг би зробити для того, аби переконати штаб-квартири не працювати на ринку країни-агресора.

BEDNAR

Чеський виробник сільськогосподарської техніки не зволікав із офіційною заявою — 16 березня на офіційній сторінці у Facebook компанія опублікувала звернення, в якому рішуче засудила російську агресію щодо України та висловила підтримку українському народу. 

Виробник повідомив про скасування маркетингових інвестицій для російського та білоруського представництв. Крім того, були скасовані всі неоплачені угоди на постачання техніки до країни агресора, які компанія заключила до 24 лютого.

«З першого дня війни компанія зайняла позицію України та відкрито засуджувала російське вторгнення. Не дивлячись на те, що ринок рф був тривалий час найбільшим ринком BEDNAR, було прийнято рішення вийти з нього, через розпочату війну проти України. Ми вирішили опублікувати заяву про припинення діяльності на рф на офіційній сторінці компанії в соціальних мережах, щоб позицію BEDNAR бачили у всьому світі. Також ми опублікували новину на офіційній сторінці нашого сайту, де повідомлено про завершення процесу виходу з ринку. Хочу додати, що з перших днів війни, компанія BEDNAR та її працівники з різних країн активно допомагають як фінансово, так і волонтерством наблизити нашу перемогу», — коментує Михайло Кришко, директор BEDNAR в Україні.

Наразі, в умовах триваючої невиправданої російської агресії, BEDNAR FMT зупинив та не планує подальших поставок техніки в росію. Не дивлячись на те, що росія була одним з ключових ринків збуту для BEDNAR, Компанія без сумнівів прийняла рішення вийти з ринку країни-агресора. Нових замовлень із рф виробник не приймає. Представництво компанії в рф закрили.

New Holland Agriculture

11 березня на сайті материнської компанії бренду CNH Industrial була оприлюднена заява, в якій виробник рішуче засудив війну, яку росія розпочала в Україні, та повідомила про фінансову допомогу для України.

З початком війни CNH Industrial призупинила поставки техніки та комплектуючих до росії та білорусі. 19 березня 2023 року компанія повідомила про відчуження російського сегменту. 

Deere & Company

Публічна заява американського виробника була опублікована на сайті компанії. У ній ідеться про підтримку українців, які постраждали внаслідок «загострення подій» та допомогу компанії. 

Deere & Company повідомили про тимчасове припинення поставок до росії та білорусі. На початку березня 2023 року стало відомо, що американський виробник с/г техніки продав свій бізнес у росії місцевій приватній компанії.

AGCO

Корпорація AGCO одна з перших публічно відреагувала на вторгнення росії в Україну. 1 березня на своїй офіційній сторінці у Facebook виробник опублікував пост підтримки українського народу.

На початку березня на сайті компанії було оприлюднено заяву, в якій компанія повідомила, що призупинила поставку нової техніки до росії та білорусі.

Міжнародні компанії мають можливість вплинути на ситуацію, чинячи тиск економічними методами, відмовившись від співпраці з агресором. Російська економіка суттєво залежить від іноземних технологій, товарів та капіталів, які, зокрема, використовуються керівництвом Росії для проведення загарбницьких воєн.

Припинивши фінансування військової машини Росії, міжнародні компанії можуть зупинити війну не давши їй вийти за межі України і стати глобальною.

Безумовно, для багатьох компаній вихід з російського ринку обернеться деякими фінансовими втратами. Проте масштаб цих втрат незрівнянний із втратами внаслідок можливої глобальної війни, чи зміни світового порядку, про які заявляє російське керівництво. Народ України закликає компанії припинити весь бізнес із Росією, щоб запобігти продовженню війни!


Для публікації були використані матеріали : latifundist.com, leave-russia.org,  видання “Акценти”.



Перегляди: 2282
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: