НОВИНИ

Викрито незаконну схему з земельними ділянками для АТОвців

18.01.2020 14:24
Obuxov-2

Посадовці Обухівської міської ради наймаються заробити на ветеранах АТО, повідомляє Київський регіон.

Так, на Київщині, посадовців Обухівської міської ради підозрюють у незаконному відчуженні земельної ділянки загальною площею понад один гектар. Оперативники столичного СБУ встановили, що протиправний механізм організували міський голова О.Левченко разом із керівниками земельного і юридичного відділів та членами виконкому міськради.

У квітні 2016 року, Обухівська міська рада (далі ОМР) прийняла рішення про виділення земельних ділянок під будівництво доступного житла для осіб, що постраждали від ЧАЄС, ВПО, ветеранів АТО. Вже через місяць, створюється кооператив під назвою «Кальміус» (код ЄДР 40502589). І тут відразу постають проблеми.

В Обухові СБУ викрила незаконну схему з земельними ділянками АТОвців

По-перше, новостворений кооператив суперечить ст.134 ЖК, щодо вступу до житлово-будівельного кооперативу (далі ЖБК) громадян, які постійно проживають у даному населеному пункті і потребують поліпшення житлових умов. По-друге, до Обухівської міської ради не подано жодного документу щодо наявності пільгових категорій членів/засновників «Кальміус». По-третє, відповідно до статуту, ЖБК «Кальміус» не має на меті забезпечити доступним житлом внутрішньо-переміщених осіб (далі ВПО), ветеранів АТО та інших пільгових категорій громадян України. Статут жодним чином не виділяє пільгові категорії як першочергові при отриманні житла,що суперечить цільовому використанню земельної ділянки. Взимку 2017 виконком надає відповідь, щодо можливості виділення земельної ділянки, а ОМР виноситься рішення про резервування земельної ділянки в рамках будівництва доступного житла для відповідних пільгових категорій осіб. І вже у квітні 2017 ОМР приймає рішення щодо затвердження землеустрою «Кальміус» та передання безоплатно земельної ділянки.

І проблема не лише в тому, що посадові особи виконкому та Обухівської міської ради не звернули увагу на багаточисельні порушення законодавства при створенні, оформленні документації кооперативу, не повернули документи на доопрацювання, а й в тому, що як тільки кооператив отримав позитивне рішення міськради про виділення землі, зразу розмістив інформацію на власному сайті про зведення елітного комерційного житла та продаж квартир по ціні 16200 грн./кв.м. Увесь прибуток від продажу, повинен бути осісти в кишенях організаторів протиправної схеми.

В Обухові СБУ викрила незаконну схему з земельними ділянками АТОвців

Через дії зловмисників понад півтисячі громадян так і не дочекаються  соціального житла. Крім того, за оцінками експертів, оборудка завдала державі збитків на суму понад 4 мільйони гривень.

Наразі на земельну ділянку громади накладено арешт, шістьом фігурантам повідомлено про підозру за ч.5 ст. 191(привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України та обрано запобіжні заходи.

В Обухові СБУ викрила незаконну схему з земельними ділянками АТОвців

Викриття протиправної діяльності проводилось ГУ СБУ у м.Києві та Київській області під процесуальним керівництвом прокуратури Київської області


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: