В Україні за останні 6 років площі під спаржею виросли більше, ніж втричі. Так, згідно даних 2019 року, аспарагус вирощують на 100−120 га. Про це повідомляє agravery, пише agronews.ua.
На сьогоднішній день основні виробники українського спаржевого ринку знаходяться у Херсонській області та Києві. Є дещо менші господарства на заході Україні.
«Агроексперт трейд» — один з лідерів виробництва спаржі у країні знаходиться селі Воскресенка Херсонської області. Його земельних банк становить 100 га, а під аспарагусом — 20 га.
Ще рік тому вони планували відвести під аспарагус ще 12 га землі, та вийти на європейський ринок — та цього не сталося. Цьогорічні несприятливі погодні умови особливо не зашкодили господарству отримати хороший урожай.
«Спаржа на пік урожайності виходить на 4−5рік. У нас була одна 4-річна посадка і хочу сказати, що урожай з неї перевищив наші найсміливіші очікування. Навіть можу зазначити, що європейські показники збору урожаю нижчі за наші», — розповідає директор компанії «Агроексперт трейд» Петро Григор’єв.
Також у Херсонській області зосереджене одне з найбільших господарств, де вирощують аспарагус — ТОВ «АГРО-ФОКУС». Під спаржу господарство у 2019 році задіяло 47 га. Цього року через несприятливі погодні умови там отримали дещо менший урожай, ніж очікували.
Засуха, плюс тепла зима з малою кількістю опадів вплинули на урожай не тільки спаржі, але й інших культур також. По факту цьогорічний урожай був менший, ніж планувалося зібрати. Але разом з тим, цього сезону не відчувався брак робочої сили, як це бувало у минулі роки.
«Через карантин та закриття кордонів було значно простіше знайти робітників для збирання спаржі. Правда, нам довелося адаптуватися до ситуації, яка склалася: провели усі необхідні заходи, забезпечили робітників антисептиками, масками та індивідуальними засобами захисту. Зробили все, щоб людям працювалося комфортно», — розповідає Костянтин Сосна, співзасновник виробництва.
Нагадаємо, Дніпропетровська область поточного року відмовилася від озимого ріпаку.