НОВИНИ

Війна може знищити половину врожаю зернових

12.04.2022 11:00
зернові-1

Урожаї деяких найважливіших сільськогосподарських культур в Україні можуть скоротитися вдвічі цього року, що поставить під загрозу її становище великого експортера і посилить і так обмежені світові поставки. Про це повідомляє Bloomberg, пише agronews.ua.

Російське вторгнення відбувається у критичний для посівів час. Українські аграрії тільки розпочали посів кукурудзи та соняшника, просування яких стримується польовими мінами та нестачею палива та добрив. За пшеницю, посіяну за кілька місяців до війни, частина території зайнята військами.

Оскільки порти в основному закриті, фермери також розглядають можливість переходу на культури, що більш підходять для місцевого споживання, ніж для експорту. Навіть на цій ранній стадії вегетаційного періоду ситуація виглядає безрадісною: аналітики прогнозують зниження виробництва на 30-55% залежно від культури. Це збільшує ризик нестачі основних продуктів харчування і може ще більше підвищити світові ціни на продукти харчування, які вже досягли рекордного рівня.

Україна є ключовим постачальником кукурудзи, олії та пшениці, але потоки різко скоротилися після початку війни. Незважаючи на те, що вона збільшила продаж залізницею через свій західний кордон, обсяги становлять лише частину звичайної морської торгівлі.

Збій призвів до того, що світові ціни на врожай досягли рекордно високого рівня минулого місяця і викликали побоювання з приводу продовольчої безпеки на Близькому Сході та Африці, де проживають деякі з найбільших клієнтів України. Це також обмежує доходи місцевих фермерів, які тепер мають додатковий головний біль через можливе вичерпання запасів під час збирання врожаю, коли нові врожаї змагаються з простроченим зерном.

За словами голови УкрАгроКонсалту Сергія Феофілова, вирощування кукурудзи відносно дорого обходиться в умовах однієї з найбільших виробничих невизначеностей. Дослідник прогнозує врожай на рівні 19 млн тонн за середнього сценарію посівів, що менше половини торішнього рівня.

Хоча прогноз консультанта Barva Invest менш песимістичний — 29,5 млн тонн, — це все ще приблизно на 9 млн тонн нижче за довоєнну оцінку і набагато менше рекордних 41,9 млн тонн у 2021 році.

Читайте також: Стало відомо, кого шукають роботодавці під час війни.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: