ВАЖЛИВО

Стало відомо, кого шукають роботодавці під час війни

11.04.2022 08:00
Robota-v-Polshchi

Більш ніж половина українців (53%) вимушено не працюють через війну росії з Україною. Про це повідомляє mind.ua, пише agronews.ua.

Це дані  березневого опитування соціологічної групи «Рейтинг». Одні були вимушені покинути домівки, інші – піти на фронт. А хтось залишився без роботи через зупинення роботи підприємства. При цьому аналітика «OLX Робота» свідчить, що за місяць змінився як ринок вакансій робітничих спеціальностей, так і рівень зарплат. Як знайти роботу в нових реаліях, розповіла керівниця напряму «OLX Робота та Сервіси» Марія Абдулліна.

Війна, що триває вже понад місяць, вплинула не тільки на кількість зайнятих українців, а й на спеціальності, які ті шукають. Трансформувався й ринок вакансій. Причин цьому декілька: перепрофілювання підприємств під нові потреби; бажання скоротити виробничі витрати і потреба в універсальних співробітниках, які можуть поєднувати кілька функцій; релокейт бізнесу та зміна географії пошуку працівників.

Кого шукають роботодавці?

У березні на OLX змінилися лідери серед вакансій у порівнянні з початком року. Так, роботодавці найчастіше шукали водіїв – 9500 вакансій. Варто зазначити, що в березні уряд дозволив водіям категорії B керувати вантажівками. Як наслідок, роботодавці змогли розширити аудиторію потенційних співробітників, і в людей збільшується шанс знайти роботу. Наприклад, Fozzy Group, які розміщують вакансії на OLX і продовжують безперебійну роботу, активно шукають водіїв штаблера. У середньому за таку роботу можна отримати 20 000 грн на місяць.

Водночас майже на 40% знизився попит на продавців, які в довоєнний час були найбільш затребуваними. Якщо у січні-лютому таких вакансій було в середньому 10 000, то вже у березні – 6300. Так само поменшало вакансій кухарів, а пропозицій роботи для офіціантів взагалі зникли з найпопулярніших.

Попри загальне зменшення кількості вакансій, зберігається відносно стабільний попит на вантажників, охоронців, кур’єрів, нянь і швачок. Крім того, до списку популярних спеціалістів додалися будівельники, яких нині потребує більше тисячі роботодавців.

Попит може бути пов’язаним із необхідністю відновлювати зруйновані війною будівлі, а також із відтоком кадрів, залучених до лав Збройних Сил та тероборони.

Попри те що значна частина українців тимчасово або зовсім залишилася без роботи, різкого ривка серед відгуків на вакансії у березні не відбулося. На це може бути кілька причин.

По-перше, чимало громадян залучені до оборони країни та волонтерської діяльності.

По-друге, за даними ООН станом на кінець березня, Україну вимушено залишили 4 млн людей, половина з них – дорослі. А це більш як 12% від усього працездатного населення України (16,6 млн) станом на початок 2022 року.

Ті ж, хто вирішив знайти роботу в березні, найбільше цікавився вакансіями для водіїв. Таку роботу шукали понад 300 000 разів, що значно більше, ніж запитів щодо усіх інших спеціальностей і в 30 разів більше за кількість вакансій для водіїв.

Особливої уваги заслуговують продавці. Незважаючи на те що кількість вакансій скоротилася, протягом місяця самі українці активно шукали роботу в категорії «Роздрібна торгівля/продажі/закупки» 174 500 разів. З огляду на те, що ця сфера здебільшого не потребує досвіду та спеціальної освіти, можна припустити, що українці, які не знайшли роботи за своєю спеціальністю, розглядають торгівлю як потенційне джерело заробітку.

Також серед лідерів за пошуком серед користувачів – різноробочі (38 700) та підсобники (15 800) на будівництві, а також кухарі (21 900 пошукових запитів).

Через внутрішню міграцію та релокейт бізнесу в березні найбільша активність пошукачів спостерігалася в західних областях України, де поки зберігається відносна безпека. Найвища конкуренція в Закарпатській області – 12 претендентів на одну вакансію. У Чернівецькій області в середньому на одне оголошення 9 відгуків, у Хмельницькій та Вінницькій – по 8 відгуків. Найменша активність в областях, на територіях яких відбуваються бойові дії: 1–2 відгуки на вакансію.

Разом із тим регіони, за винятком Львівської області, зберігають лідерство за кількістю вакансій:

  1. Київська – 15 200.
  2. Дніпропетровська – 6300.
  3. Одеська – 5600.
  4. Харківська – 3000.
  5. Запорізька область – 2500.

Війна нищить не тільки українські міста, а й завдає значних збитків економіці. Зменшення виробництва й активності споживачів негативно впливають на прибутки компаній, а отже, і на їхню спроможність платити високу заробітну плату. Як наслідок, у березні зарплати на ринку робітничих професій дещо «просіли». Найпомітніше – серед далекобійників, яким до війни пропонували заробітну плату 67 000 грн, тоді, як зараз  31 700 грн.

У березні найбільше серед блакитних комірців могли заробити каменярі – 35 000 грн (проти 37 500 грн у лютому), фасадники – 32 500 грн (35 000) та пакувальники, зарплата яких за місяць не змінилась – 32 500 грн.

Війна впливає на всі сфери життя і ринок праці – яскраве тому підтвердження. Щоб вберегтися від руйнівних наслідків бойових дій, бізнес адаптується та трансформується. Те саме можна порадити й пошукачам та роботодавцям.

Адже попри найбільш кризовий період в історії сучасної України, ринок продовжує жити – робота є, головне бути готовим до змін і викликів. До речі, ми в OLX створили для цього категорію «Робота підібрана для тебе», для тих, хто залишився без роботи через переїзд або зупинення окремих підприємств. Так пошукачі зможуть обирати найбільш релевантні вакансії.

Читайте також: В Україні вивели нову сальну породу свиней.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: