Зазначається, що найбільш вразливі до пташиного грипу – домашні та фермерські господарства. Через брак коштів такі господарства часто нехтують біобезпекою, зокрема, як правило, не проводять необхідних щеплень. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.
Окрім того, основним переносником пташиного грипу є дикі птиці, які мігрують, доступ до контакту з якими має домашня птиця на вільному вигулі.
Що стосується промислових птахофабрик, то там, за словами експертів, ризик підхопити пташиний грип – рівний нулю.
«По-перше, тому, що птиця, яка вирощується промисловими господарствами, ізольована від комунікації із дикими птахами. По-друге, тому, що промислові господарства роблять щеплення від хвороби Ньюкасла, яка дуже пов’язана із пташиним грипом, і по факту захищає від захворювання, по 5-6 разів на рік. Тоді як у приватних господарствах таких щеплень майже ніхто не робить», – розповів спеціаліст по птахівництву Євген Хайлов.