НОВИНИ

Вчений створив робота, що пече 120 піц за годину

11.06.2024 18:18
13

Досвічений інженер-аерокосмічник Омід Нахджавані розробив робота для приготування піци під назвою PZZA. Про це повідомляє newfood, пише agronews.ua.

PZZA автоматизує нанесення соусу, додавання сиру і начинок, а також випічки піци. Робот виготовляє приблизно 120 піц за годину.

Нахджавані, який понад десять років тому працював над проєктами космічних подорожей NASA для Boeing (і, здається, досі працює в Boeing), вдосконалював свій робот для створення піци протягом семи років і сподівається запустити його в продаж уже у 2024-му.

До речі, це вже не перший піца-робот, створений ракетним інженером. Інша модель була розроблена інженером Бенсоном Цаем. Після створення комбінованого піца-робота і фудтрака під назвою Stellar Pizza, колишній інженер Space X продав свою компанію у березні цього року Hanwha Foodtech. 

Тепер Hanwha Foodtech, дочірня компанія корейського конгломерату Hanwha, планує запустити мережу піцерій на основі технології Stellar у США та Південній Кореї.

Задовго до PZZA і Stellar, інший ракетний інженер Анжан Контрактор створив піца-робота з 3D-друку для NASA. Це сталося ще на початку 2000-х років. Після цього Контрактор заснував власний стартап BeeHex, зосереджений на створенні роботизованих систем для 3D-друку їжі.

Розвиток кар’єри від ракетного інженера до розробника робота для піци міг здаватися б дивним, якби не дві обставини: що ракетобудування, що створення роботів вимагає чіткої дисципліни; всі інженери люблять піцу.

Робот PZZA є надзвичайно продуктивним. Інша його особливість полягає у тому, що PZZA пече лише квадратну і прямокутну піцу. Частково через те, що “круглі піци – неефективні”. Щонайменше, це марнотратство квадратних коробок.



Перегляди: 29
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: