АГРОФОТО

Селекціонери Нідерландів та України вперше створили спільні сорти цукрової кукурудзи

30.03.2023 08:12
Нагорняк-1024x682

Всім відомо, що у Європі досить розвинена селекція різноманітних культур. Водночас кожн країна спеціалізується на власних овочах: італійці – на томатах, нідерландці – на салатних овочах та квітах. Німці полюбляють спаржу та капусту кольрабі. Про неї SEEDS розповів співавтор українсько- нідерландських сортів “Роттердам” та “НБМ 2020”, Михайло Нагорняк, пише agronews.ua.

Однак попри досить високу технологічну розвиненість Європи, там досі доволі низький рівень селекції саме цукрової кукурудзи. Досі європейські селекційні центри пропонують цукрову кукурудзу із вмістом цукрів на рівні 8-12%, що не може задовольнити зростаючий попит на суперсолодкі сорти.

Протягом останніх 10-и років площі посіву під солодкою кукурудзою в Європі систематично зростають. Але європейці користуються здобутками селекційних компаній із США, Канади та Австралії. Навіть відома німецька селекційна компанія Штрубе пропонує сорти цукрової кукурудзи із Австралії.

Однак співпраця наших співвітчизників із селекційними центрами з Нідерландів мала досить позитивні результати.

– Як і коли виникла ідея співпраці?

– Коли Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Нідерланди в Україні Кейс Кломпенхаувер прибув до Вінниці в далекому 2013 році, була організована зустріч бізнесменів та науковців Нідерландів із підприємцями Вінниці. Саме на цю зустріч також запросили і мене, як засновника стартап-компанії МНАГОР, що створювала інновації в селекції овочевої кукурудзи.

Мене вразила пунктуальність та рівень підготовки. Було понад 20 презентаційних столів із різними компаніями та науковими центрами, біля кожного був перекладач і велася гарна робота зі знайомства та нових взаємовигідних можливостей співпраці.

Саме на цій зустрічі я познайомився з нідерландськими секційними центрами та виникла ідея створити спільні українсько-нідерландські сорти.

У Європі також є проблеми, в них домінують американські та канадські сорти, а Нідерланди, хоч і славилася овочами. Однак у селекції цукрової кукурудзи вони відстають. Тому ми секретно створили спільний науково-дослідний центр по селекції. Результатом нашої роботи стали два чудові сорти: Роттердам та НБМ 2020.

Голландці та українці зі стартап-компанії МНАГОР створили спільні сорти цукрової кукурудзи, щоб захистити європейський ринок від американської та канадської експансії.

Коли ми реєстрували сорт НБМ 2020, вже було відомо, що Голландії, як синонім до цілої країни не буде існувати, лише Нідерланди. Тому ми це відобразили спільно із науковцями з Нідерландів, назва НБМ 2020 –  це акронім від “Нідерланди Бізнес Машина”, а 2020 з’явилось тому, що саме 1 січня 2020 року Нідерланди офіційно відмовилися від назви Голландія. Ось так виникли два наші спільні із нідерландськими науковцями сорти Роттердам та НБМ 2020.

Хоча початок співпраці був покладений в далекому 2013 році, ми дуже плідно працювали, адже щоб створити новий сорт, потрібно від 7 до 10 років. Спочатку ми визначали модель майбутнього сорту, його бажані напрями використання та характеристики, а Нідерланди хотіли щоб тюльпановий бренд доповнити і кукурудзяними новинками.

Тому і виникла ідея одразу двох сортів, Роттердам, для першопрохідців, що витримує ранньовесняні холода, дуже урожайний та ранній, та НБМ 2020 – для вимогливих, для підприємців-фермерів. Для тих, хто хоче на свіжий ринок, для консервування та заморозки, щоб висота кріплення качана була висока, пристосована для збору комбайном, і щоб вихід продукції був гарним та придатним для машинної обрізки і подальшої заморозки.

– Чи виникали складнощі під час роботи над новими сортами?

– Це перша наша угода, де ми виступили як компанія, що готова вклади гроші в інновації, та відмовилася від моделі копіювання та виготовлення лише по ліцензії, тому окрім витрат на створення сорту ми вирішили повністю викупити на нього права та патенти.

Тому нами був придбаний материнський компонент за ціною 3-кімнатної квартири у Києві на той час, всі мої знайомі дивувалися, як так можна, придбати 2 кг насіння за такі гроші.

Я обходив декілька банків, щоб отримати кредит, бо розумів: це була моя мрія на українську інновацію! Тому ми в МНАГОР це все офіційно зареєстрували, тепер сорти Роттерам та НБМ 2020 у реєстрі сортів України, у власності нашої компанії МНАГОР.

Цукрова кукурудза МНАГОР сорту Роттердам

Тепер батьківський компонент вже український. Ще додам, що нідерландці не дуже хотіли нам продавати власні здобутки, в них були покупці із Великобританії. Тому вони погодилися лише після відвідування нашого заводу, та нашої селекційної бази, адже ми співпрацювали разом із Інститутом кормів сільського господарства Поділля НААН та Вінницьким національним аграрним університетом.

Вони хвилювалися, що ми не зможемо розвивати даний напрямок цукрової кукурудзи, який фактично не набув національних рис в Нідерландах, адже вони традиційно сильні в салатних овочах та квітах, а особливо тюльпанах.

Тому довго, протягом 4 років, до нас придивлялися, і нарешті погодилися. Для них головне не гроші, а щоб селекційні напрацювання попали у вірні руки, щоб справа продовжувалася та працювала на здобутки та біорізноманіття в усьому світі.

Гомозиготну лінію, або іншими словами материнський сорт, який ми викупили у 100% власність у нідерландських науковців, ми назвали просто: “Рівна”. Цей сорт дуже стабільний та пластичний, має гарні показники вирівняності та досить потужне стебло і листкову масу. У нього гарний стартовий ріст, стійкість до хвороб та весняних холодів. Це передалось сорту НБМ 2020.

А от Роттердам, – це рання ластівка, також стійкий до холодів, але ультраранній сорт, достигає в всього за 66-70 днів в залежності від кліматичної зони. Сорт пластичний, і хоча надранній, проте має досить великі качани, найбільші серед ранніх сортів, що сягають 23-25 см і більше.

Роттердам – це універсальний і безвідмовний сорт. Для того, щоб продавець в магазині міг запропонувати крутий сорт, і знав, що в клієнта все вийде, що вродить шикарна кукурудза без жодних проблем. Адже наші люди довіряють овочам із Голландії, тому Роттердам не підведе.

НБМ 2020 – це інша філософія, трішки довший вегетаційний період, ніж в Роттердама. Така кукурудза має гарні насичені жовтогарячі конусовидні чи точніше трапецієво-подібні качани, довжиною понад 23 см. Горизонт нових можливостей для професійного ринку.

Цукрова кукурудза МНАГОР сорту НБМ 2020

– Як оцінила Європа нові українсько-нідерландські сорти цукрової кукурудзи?

– Зараз ми готуємо партію цих сортів для відправки до Євросоюзу. Це вже вдруге, в минулому році була перша поставка. Європейські фермери гарно відзивалися, тому навіть подвоїли замовлення, проте ми вирішили не поспішати із поставкою, адже в Україні війна, і зараз головне тримати продовольчий фронт.

З кожної покупки наших пакетів 1 гривня йде на ЗСУ, також ми даруємо всім нашим клієнтам пакетик нового сорту на вибір безкоштовно. Україна зараз воює за всю Європу, тому спочатку забезпечимо українських овочівників та фермерів, а вже потім Європа.

– Нещодавно була новина про винайдення вами нового типу цукрової кукурудзи, яку можна їсти сирою. А ці два сорти також відносяться до нового глясе-типу, їх можна їсти сирими?

– Тут одразу два запитання: чи можна наші сорти Роттердам та НБМ 2020 їсти сирими? Так, можна, але вона не глясе-типу. Це суперсолодка кукурудза Sh2-типу, тобто подвійної цукристості кукурудза, яку також можна споживати сирою, адже вона дуже солодка та смачна. Це як мед гречаний чи акацієвий, тобто моно-тип, не різнотрав’я, містить основний смак, він гармонійний та яркий.

А глясе-тип – то вже інша генетика, де поєднано біле і чорне, кава та морозиво, там вибуховий смак, а тут традиційний гармонійний смак. Це все доволі індивідуально, тому для таких випадків ми створили спеціальну умову – хто хоче спробувати різні типи та сорти, ми дамо знижку 10%, варто придбати 5 різних сортів або 4 сорти, від фасовки в 1000 насінин. Доставка за наш рахунок від 500 грн, але всі без винятку клієнти отримають ще й додатковий подарунок – новий сорт від мене особисто!



Перегляди: 61
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: