ВАЖЛИВО

В Україну завезли небезпечний для здоров’я сир

24.02.2023 08:09
349

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує про отримання інформаційного повідомлення стосовно виявлення Listeria monocytogenes в сирах (Гаперон) з пастеризованого молока, що експортувався з Франції, пише agronews.ua.

Як йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті відомства, повідомлення було отримано через систему швидкого оповіщення по харчових продуктах та кормах (RASFF) від 08.02.2023 р.

Виробник – SOCIETE LAITIERE DE VICHY, France; експортер – Thomas Export SA, France) до України; одержувач – ТзОВ “ТД Гурмандіз”.

Після вживання заражених продуктів, Listeria мігрує від кишківника до центральної нервової системи і статевих органів. Клінічні прояви лістеріозу включають менінгіт, менінгоенцефаліт, сепсис, перинатальні інфекції і гастроентерит.

“Шановні споживачі, у разі виявлення в обігу цієї продукції, повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області або звертайтесь до територіальних управлінь”, – йдеться в повідомленні.

Лістеріоз

Інфекційна хвороба тварин і людини, яку спричинюють види роду Listeria. Хвороба перебігає у різних клінічних формах залежно від імунного статусу людини: від уражень центральної нервової системи, септичних проявів, абортів, маститів тощо до безсимптомного носійства. 

За даними ВООЗ, лістеріоз виявляється в усіх країнах світу, особливо в економічно розвинених. Щорічно реєструється декілька тисяч підтверджених випадків захворювання і, навіть спалахи. Захворюваність становить 2-3 випадки на 1 млн осіб.

У США реєструється до 1600 випадків на рік з летальністю, що сягає 27 %. Особливості життєдіяльності лістерій зумовлюють їхню здатність до зараження продуктів харчування та розмноження в них, що призвело у 80-х роках XX століття до численних випадків харчового лістеріозу. Лістерії є причиною перинатальної та неонатальної патології людини. Заражені діти гинуть у перші дні свого народження. При пізньому зараженні та ранньому комплексному лікуванні можливе одужання.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: