ВАЖЛИВО

В Україні вимагають створення ТСК для контролю передачі земель у власність громадам

28.07.2021 19:21
1e044fcb-ec07-48ad-9b4f-d9dcfee4e8e7

У Верховної Ради вимагають створення ТСК для контролю передачі земель у комунальну власність громадам. Про це на своїй фейсбук сторінці повідомив виконавчий директор Всеукраїнької Асоціації Громад Іван Слободяник, пише  agronews.ua.

Відповідне звернення до голови парламентського комітету з місцевого самоврядування готове.

«Чому це важливо для громад?  Нам потрібен додатковий інструмент, щоб завершити передачу земель.Спротив залишається, досі саботують передачу лісів і ми це бачимо по Півночі України, Волинь, Тростянецька, Кіптівська громади, так звані агроліси. Це саме стосується і передачі водних об’єктів, визначення меж громад та земель державних підприємств є надалі проблемою»,- розповів Слободяник.

Крім того, громади постають перед такими викликами:

-Необхідність повернення інфраструктурної субвенції;

-ПДФО 100% має платитись за місцем розміщення виробничих потужностей.

Якщо говорити про сільські території, то сьогодні інфраструктура села зазнає нищівної поразки, дороги будуються, але нам потрібна підтримка саме села.

«Мінімальне податкове зобов’язання. Це важливий крок, який вирівняє конкурентність між суб’єктами господарювання і надасть, за різними підрахунками, від 10 до 12 млрд додаткових надходжень в громади сумарно по країні. Але це треба робити паралельно з фінансовою підтримкою малих агровиробників, адже близько 30 тис. фермерів досі поза банківським кредитуванням, особливо в контексті ринку землі і ми розраховуємо на законопроект щодо фонду гарантування кредитів.Про це теж говорив на форумі «Україна 30. Децентралізація», – розповів виконавчий директор Всеукраїнької Асоціації Громад.

«Земельна реформа і фінансова децентралізація, яку ми спостерігаємо, беззаперечно історичні події. Чи все йде гладко і просто? Природно ні, адже будь-яка реформа — це живий процес, який потребує зворотнього зв’язку. Такий зв’язок є. Але крім ефективної комунікації, потрібен інструмент, щоб подолати бюрократичний саботаж, тому наполягаємо на створені ТСК. План дій є, будемо втілювати у життя!»,- резюмував він.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: