НОВИНИ

В Україні спостерігається дефіцит якісного борошна

09.12.2021 13:02
1912973023_w640_h640_1912973023

В Україні уже з’являються перші ознаки дефіциту якісного борошна для випікання хліба і хлібобулочних виробів: борошномели попереджають, що найближчим часом і самі потерпатимуть від браку якісної сировини. Зокрема, й через це хліб в Україні дорожчатиме. Про це повідомляє Укрінформ, пише  agronews.ua.

У матеріалі дідеться, що цього року українські аграрії встановили урожайні рекорди як за загальним обсягом вирощених зернових і олійних культур, так і за валом пшениці: 32,2 млн тонн в бункерній вазі (30-31 млн тонн після очищення).

Але при цьому фахівці підрахували: лише 13-13,5 млн тонн із намолоченої цьогоріч пшениці – придатне для виробництва борошна продовольче зерно, решта – фураж.

Директор Громадської спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський констатував, що через погодно-кліматичні умови якість пшениці нині нижча, ніж торік.

“Й особливо це стосується найбільш «ходового» для галузі збіжжя другого класу. Якщо минулого року частка продовольчої пшениці сягала 65-70% вирощеного врожаю (24,88 х 0,7 = 17,42 млн тонн), то цьогоріч – лише 42-45% (32,2 х 0,45 = 14,5 млн тонн). І йдеться, нагадаємо, про обсяг неочищеного зерна. З урахуванням “відсіву” при очищенні цьогорічні обсяги продовольчої пшениці навряд чи перевищують 13,5 млн тонн (у тому числі, борошномельної – трохи більше 6 млн тонн)”, — сказав він.

Експерт додав, що для повноцінного забезпечення хлібопекарської галузі упродовж нинішнього сезону борошномели мають переробити приблизно 3,5 млн тонн такого зерна. А, за оцінками консалтингових компаній, нині вільні, не законтрактовані на експорт, обсяги сировини належної якості не перевищують 1,5 млн тонн.

Читайте також: В Україні розробляють новий бренд для ефективного виходу малих та середніх підприємств на міжнародний ринок.



Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: