ВАЖЛИВО

В Україні опалювальний сезон під загрозою зриву

25.11.2021 07:30
image

22 листопада Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра України з проханням втрутитися у вирішення проблеми, яка ставить під загрозу проходження опалювального сезону 2021/2022 рр. Про це повідомляє Асоціація міст України, пише agronews.ua.

Так, НАК «Нафтогаз України» на власний розсуд визначив обсяги природного газу, які будуть постачатися підприємствам теплопостачання за передбаченою Меморандумом про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр. ціною для забезпечення теплопостачання побутових споживачів та бюджетних установ.

Як прогнозували органи місцевого самоврядування, підприємства теплопостачання, а також Асоціація міст України, в окремі періоди проходження опалювального сезону таких обсягів може виявитися недостатньо. Наприклад, на прохання центральних органів виконавчої влади, опалювальний сезон у багатьох населених пунктах почався набагато раніше, ніж у попередні періоди, відповідно передбачених НАК «Нафтогаз України» обсягів газу виявилося недостатньо.

При цьому, НАК «Нафтогаз України» відмовився коригувати встановлені обсяги споживання природного газу. В результаті у жовтні 2021 року підприємства теплопостачання були змушені використовувати для забезпечення централізованого тепло- та гарячого водопостачання побутових споживачів і бюджетних установ природний газ, за ринковими цінами від 25 грн за 1 куб метр і вище, що є порушенням Меморандуму.

“Таким чином, підприємства теплопостачання, не маючи можливості відкоригувати тарифи на комунальні послуги, несуть збитки, джерел для відшкодування яких ні у них, ні у органів місцевого самоврядування немає. Для вирішення цієї проблеми Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля з проханням сприяти проведенню НАК «Нафтогаз України» перерахунків обсягу природного газу для забезпечення теплопостачання та гарячого водопостачання побутових споживачів та бюджетних установ”, – йдеться у листі.

Читайте також: Озвучено програми держпідтримки АПК у 2022 році.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: