ВАЖЛИВО

Озвучено програми держпідтримки АПК у 2022 році

23.11.2021 11:32
Screenshot_17

 18 листопада 2021 року відбувся  Всеукраїнський фермерський форум (онлайн): “Актуальні напрями державної підтримки агросектору”, на якому було презентовано концепцію державної підтримки агропромислового комплексу України на 2022 рік. Про це повідомляє пресслужба Конгресу Фермерів, пише agronews.ua.

Під час презентації  заступник міністра агрополітики і продовольства Тарас Висоцький розповів про напрямками держпідтримки на наступний рік. Також, акцентував увагу щодо нового напрямку держпідтримки малих фермерів (до 20 га) на купівлю землі.

«Держава виділяє 100 млн гривень на поворотні безвідсоткові кредити. Чому погодився комітет і уряд? Це все  активна позиція Всеукраїнського Конгресу Фермерів, які вийшли з цією ініціативою і її обґрунтували. Вони дійсно донесли знизу цю інформацію, про те, що є запит і бажання підприємців на місцях створювати нові господарства і для цього їм потрібен доступ до фінансування. Впевнений, що спільно будем надалі цю програму реалізовувати», — зазначив заступник міністра агрополітики. 

Зокрема, планується надання підтримки за такими напрямами:

Урядова програма здешевлення сільськогосподарської техніки та  обладнання вітчизняного виробництва.

Розмір компенсації – 25 відсотків вартості (без урахування податку на додану вартість) за придбані техніку та обладнання, які на момент здійснення через уповноважений банк оплати на їх придбання були включені до переліку, розміщеного на офіційному веб-сайті Мінекономіки.

Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів.

Компенсація надається позичальникам за нараховані і сплачені у поточному році відсотки за користування кредитами (поновлювальними та непоновлювальними, крім овердрафтів (контокорентних кредитів) у розмірі 1,5 облікової ставки Національного банку, що діє на дату нарахування відсотків, але не вище розмірів, передбачених кредитними договорами, зменшених на 5 відсоткових пунктів.

Компенсації підлягають відсоткові ставки за:

???? короткостроковими кредитами, залученими для поповнення обігових коштів;

???? середньостроковими кредитами, залученими для поповнення обігових коштів, придбання основних засобів сільськогосподарського виробництва, здійснення витрат, пов’язаних з будівництвом і реконструкцією виробничих об’єктів сільськогосподарського призначення, а також з переробкою сільськогосподарської продукції;

???? довгостроковими кредитами, залученими для придбання основних засобів сільськогосподарського виробництва, обладнання для виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, будівництва та реконструкції виробничих об’єктів (у тому числі сховищ для зберігання зерна, овочів та фруктів).

Що потрібно? Для отримання компенсації за укладеними кредитними договорами позичальники подають щороку одному із уповноважених банків заявку на участь у конкурсі за встановленою формою та згоду про надання уповноваженим банком інформації, яка становить банківську таємницю або містить персональні дані, за формою, визначеною уповноваженим банком.

Щодо фінансової підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства

Напрями та алгоритми надання підтримки:

1. Суб’єктам господарювання, які закладають плодово-ягідні насадження, виноградники та хмільники, бюджетні кошти надаються на безповоротній основі для компенсації витрат (без урахування податку на додану вартість):

1) придбання садивного матеріалу плодово-ягідних культур, винограду та хмелю – у розмірі до 80 відсотків здійснених витрат (після проведення ними садіння або ремонту насаджень);

2) проведення робіт та придбання матеріалів для спорудження шпалер і встановлення систем краплинного зрошення – у розмірі до 50 відсотків здійснених витрат (після завершення монтажних робіт);

3) закупівлю техніки, механізмів та обладнання (зокрема іноземного виробництва, які не виробляються в Україні) для проведення технологічних операцій у виноградарстві, садівництві і хмелярстві згідно із затвердженим Мінагрополітики переліком такої техніки, механізмів та обладнання, – у розмірі до 30 відсотків їх вартості.

2. Суб’єктам господарювання – виробникам плодів, ягід, винограду та хмелю, які провадять сільськогосподарську діяльність з обробки, переробки та/або консервації плодів, ягід, винограду та хмелю, бюджетні кошти надаються на безповоротній основі для компенсації до 50 відсотків вартості (без урахування податку на додану вартість):

1) нового будівництва та реконструкції холодильників для зберігання плодів, ягід, столових сортів винограду та хмелю власного виробництва, цехів первинної переробки винограду, плодів та ягід власного виробництва, об’єктів із заморожування плодово-ягідної продукції;

2) придбання ліній товарної обробки плодів та ягід, автоматизованих ліній з висушування плодів, ягід та хмелю власного виробництва, ліній з переробки плодів, ягід та технічних сортів винограду власного виробництва на соки, пюре, виноматеріали після завершення пусконалагоджувальних робіт.

Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств

Фінансова підтримка надається через уповноважений банк, що підписав з Мінагрополітики Меморандум про загальні засади співробітництва, Український державний фонд підтримки фермерських господарств, структурні підрозділи облдержадміністрацій, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку.

Фінансова підтримка надається одержувачам за такими напрямами:

???? Бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) – новоствореним фермерським господарствам. Фермерські господарства протягом перших трьох років після створення (реєстрації в ЄДР) можуть отримати бюджетну субсидію на одиницю оброблюваних угідь (1 га). Субсидія надаватиметься один раз на рік виключно для провадження сільськогосподарської діяльності в розмірі 5 000 грн на 1 га, але не більше 100 000 грн.

Для отримання субсидії новоствореним фермерським господарствам слід особисто подати до регіональних відділень Укрдержфонду заявку й документи.

???? Спеціальна бюджетна дотація за утримання корів усіх напрямів продуктивності фермерському господарству, у власності яких перебуває від 3 корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства за кожну наявну станом на 1 липня поточного року корову в розмірі 10 000 грн., але не більше 300 000 грн.

???? Часткова компенсація витрат фермерським господарствам, пов’язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами (крім новостворених) у розмірі 90 відсотків вартості.

Дорадчі послуги надаються за напрямами зоотехнія, ветеринарія, агрономія, оподаткування в сільському господарстві, бухгалтерський облік в сільському господарстві, управлінський облік, органічне виробництво, залучення фінансово-кредитних ресурсів, впровадження систем безпечності під час виробництва харчових продуктів і кормів для тварин, екологічне управління та зовнішньоекономічна діяльність

???? Фінансова підтримка новостворених фермерських господарств для отримання сільськогосподарських дорадчих послуг надається один раз у розмірі, що не перевищує 36 000 гривень, за умови попередньо укладеного до кінця поточного бюджетного періоду договору та на підставі акта/актів виконаних робіт.

Дорадчі послуги надаються за напрямами зоотехнія, ветеринарія, агрономія, оподаткування в сільському господарстві, бухгалтерський облік в сільському господарстві, управлінський облік, органічне виробництво, екологічне управління, залучення фінансово-кредитних ресурсів та диверсифікація сільськогосподарської діяльності.

???? Часткова компенсація ЄСВ сімейним фермерським господарствам. Право на отримання доплати мають члени/голова сімейного фермерського господарства без статусу юрособи, яке утворене відповідно до ст. 8-1 Закону № 973 та зареєстроване платником єдиного податку  4 групи. Розміри, у яких надається додаткова фінансова підтримка та умови їх визначення передбачені пп. 3 та 4 Порядку № 565.

Для отримання доплати голова СФГ подає не пізніше ніж за 5 робочих днів до початку місяця до тероргану ДФС за місцем свого обліку як платника ЄСВ  відповідні заяви від себе та усіх членів СФГ (крім тих осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах або звільняються від сплати ЄСВ, не є платниками ЄСВ на добровільних засадах). До заяв голова фермерського господарства додає копію договору (декларації) про утворення СФГ.

????Фінансова підтримка фермерський господарств на поворотній основі. Малі фермерські господарства до 20 га матимуть доступ до 10-ти річних безвідсоткових кредитів до 1 млн грн на купівлю землі чи на інші цілі. Програма буде реалізується через Український державний фонд підтримки фермерських господарств.

На вимогу Всеукраїнського Конгресу Фермерів цей пункт внесено до програми держпідримки агровиробників. Поки на це виділяється 100 млн грн, але далі програму планують розширювати.

Механізм і напрями надання підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції 

???? Відшкодування вартості закуплених племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів – надається юридичним особам та фізичним особам-підприємцям незалежно від організаційно-правової форми та форми власності за закуплені ними вітчизняні або імпортовані племінні тварини, бджоли, сперму та ембріони у розмірі – до 80 % вартості (без податку на додану вартість), але не більше ніж:

  • за племінні телиці, нетелі, корови  – 50 400 грн за голову;
  • за племінні свинки та кнурці – 16 000 грн за голову;
  • за племінні вівцематки, барани, ярки – 17 600 грн за голову;
  • за племінні козематки, цапи, кізочки, цапки – 17 600 грн за голову;
  • за сперму бугаїв/кнурів – 160 грн за дозу;
  • сексованої сперми бугаїв – 480 грн;
  • бджоли – бджолопакети – 800 грн,
  • бджоломатки – 160 грн;
  • за ембріони ВРХ  – 800 грн за одну штуку.

???? Дотація за наявні бджолосім’ї  –  надається на безповоротній основі юридичним особам, фізичним особам-підприємцям та фізичним особам, які є власниками бджолосімей, за наявні в поточному році від 10 до 300 бджолосімей, у розмірі 200 гривень за бджолосім’ю. Максимальний розмір дотації становить 60 000 гривень одному отримувачу.

???? Відшкодування вартості об’єктів  надається юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми та форми власності і фізичним особам-підприємцям у тому числі сімейним фермерським господарствам у розмірі до 50 % вартості, а сільськогосподарським кооперативам в розмірі до 70 % вартості.

Об’єкти – тваринницькі ферми і комплекси для утримання (вирощування та розведення) сільськогосподарських тварин, птиці, об’єктів аквакультури (на рибницьких господарствах), доїльні зали, підприємства з переробки сільськогосподарської продукції (у тому числі для виробництва харчових продуктів м’ясних, рибних, молочних) та/або побічних продуктів тваринного походження, що належать до II і III категорій.

???? Дотація за утримання кіз та овець – надається юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми та форми власності та фізичним особам – підприємцям, зокрема сімейним фермерським господарствам, які є власниками кіз та овець, за кожну наявну станом на 1 січня ідентифіковану та зареєстровану в установленому порядку кізочку, козематку, ярку, вівцематку в розмірі 1000 гривень за одну голову.

Для нарахування дотації за утримання кіз та овець суб’єктам господарювання, які є фізичними особами-підприємцями, зокрема сімейними фермерськими господарствами, та власниками кіз та овець, дотація нараховується на ту кількість поголів’я, що зазначене у Єдиному державному реєстрі тварин станом на 1 січня поточного року. 

???? Дотація за приріст поголів’я корів – надається суб’єктам господарювання, які є юридичними особами і власниками корів, за кожну наявну прирощену корову власного відтворення, на яку збільшено основне стадо станом на 1 липня поточного року порівняно з наявним поголів’ям корів станом на 1 січня поточного року в розмірі 30 000  гривень за одну голову.

Державна підтримка нішевих культур

Державна підтримка сільськогосподарських товаровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь за рахунок бюджетних коштів (далі — субсидія) надається сільськогосподарським товаровиробникам — юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми і форми власності та фізичним особам — підприємцям (далі — отримувачі).

Субсидії надаються отримувачам на безповоротній основі в межах бюджетних призначень, передбачених у державному бюджеті на поточний рік, у розрахунку на один гектар оброблюваних угідь, на яких вирощується гречка, (за винятком післяукісних культур), у розмірі до 5000 гривень на один гектар, але не більше ніж на 300 гектарів оброблюваних угідь одним отримувачем.

Розгладається можливість розширення видів культур, на які планують виділяти субсидії у наступному році, а саме: овес, сорго, просо, жито, цукровий буряк.

Державна підтримка розвитку картоплярства

Державна підтримка надається сільськогосподарським товаровиробникам — юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми, основною діяльністю яких є вирощування картоплі та/або виробництво продуктів переробки власно вирощеної картоплі.

Бюджетні кошти спрямовуються на надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам на безповоротній основі в межах бюджетних призначень, передбачених у державному бюджеті для компенсації до 50 відсотків вартості (без урахування податку на додану вартість) нового будівництва холодильників для зберігання власно вирощеної картоплі (картоплесховищ), цехів первинної переробки власно вирощеної картоплі, побудованих і прийнятих в експлуатацію.

✅ Державна підтримка страхування сільськогосподарської продукції

Дотація надається на безповоротній основі сільськогосподарським товаровиробникам – юридичним особам незалежно від організаційно-правової форми та форми власності та фізичним особам – підприємцям в розмірі до 60 відсотків від фактично сплачених страхових премій..

Надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі

Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі передбачено механізм надання державної підтримки сільгосптоваровиробникам, що проводять сільськогосподарську діяльність на землях сільськогосподарського призначення із застосуванням гідротехнічної меліорації, процедуру подання документів, їх розгляд комісією, прийняття рішення щодо виплати бюджетної дотації та механізм спрямування коштів, а також дозволить посилити контроль за дотриманням законодавства при наданні державної підтримки.

Державна підтримка надається у вигляді бюджетної дотації сільгосптоваровиробникам на безповоротній основі у розмірі до 25 відсотків вартості витрат (без урахування податку на додану вартість), здійснених відповідно до затвердженої в установленому порядку проектної документації, але не більше як:

7500 гривень на 1 гектар оброблюваних угідь для зрошення дощуванням без урахування вартості поливної техніки;

19500 гривень на 1 гектар оброблюваних угідь для зрошення дощуванням з урахуванням вартості поливної техніки;

18750 гривень на 1 гектар оброблюваних угідь для краплинного зрошення.

Напрямки держпідтримки, які обговорюються та дискутуються на даний час:

Збільшення державної підтримки в скотарстві:

Розширення державної підтримки садівництва:

Надання держпідтримки органічному виробництву:



Перегляди: 38
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: