ВАЖЛИВО

В Україні дозволили вилучати сільгосптехніку на потреби ЗСУ

13.04.2024 10:07
323414_74d649b9a39fdeab1cc568bd1fafeaa73

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (№10449). Як повідомляє Судово-юридична газета, пише agronews.ua.

Зазначається, що серед іншого законопроєкт передбачає регулювання військово-транспортного обов’язку (ВТО), який установлюється з метою задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань транспортними засобами (зокрема водними та сільськогосподарськими) і технікою. Обов’язок поширюється, крім владних органів, на інші підприємства, установи і організації, які забезпечують експлуатацію транспортних засобів, а також на громадян – власників транспортних засобів.

Порядок виконання ВТО, норми безоплатного залучення, вилучення та примусового відчуження транспортних засобів і техніки на період мобілізації та у воєнний час визначаються Кабміном. Норми такої техніки визначаються у відсотках за підприємством (установою, організацією) за галузями національної економіки.

Документ передбачає відшкодування державою вартості майна чи збитків, яких зазнають юрособи і громадяни внаслідок вилучення у них чи примусового відчуження транспортних засобів. Крім того, техніку повертатимуть власникам після оголошення демобілізації протягом 30 днів.

Обсяги мобілізованих транспортних засобів за типами та марками встановлюються згідно з Мобілізаційним планом України місцевими державними адміністраціями за поданням Територіального центру комплектування (ТЦК).

Міністерство внутрішніх справ подає до ТЦК відомості про зареєстровані транспортні засоби, які можуть бути мобілізовані. Відповідні дані до ТЦК про водні транспортні засоби та сільськогосподарську техніку передають Мініфраструктури, Держпродспоживслужба та інші.

Також, законом вводиться нове поняття – частковий наряд. Це розпорядчий документ голови місцевої держадміністрації, в якому встановлено під час мобілізації для керівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, а також суб’єктів господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності завдання з передачі ЗСУ, іншим військовим формуванням визначених транспортних засобів і спеціальної техніки, пункти збору та строки передачі. Підприємства зобов’язані забезпечувати доставку транспортних засобів та техніки на збірні пункти та у військові частини у строк та місце, зазначені в частковому наряді.

З моменту оголошення загальної мобілізації транспортні засоби, які призначені для доукомплектування ЗСУ та перебувають на військовому обліку в ТЦК, забороняється відправляти за межі території України та до інших областей, передавати права власності на них юридичним особам або громадянам, в оренду (лізинг), надавати їх як предмет застави для виконання зобов’язань за договорами про надання кредиту та гарантії перед банківською установою, а також вчиняти інші дії, що унеможливлюють передачу військовим формуванням.

Відправлення таких транспортних засобів до суміжних областей дозволяється після повідомлення ТЦК про місце перебування транспортних засобів на строк не більше одного місяця.


Перегляди: 160
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: