НОВИНИ

В Україні аграрні компанії рятують бізнес і планують зростання

05.06.2024 10:11
1

Не лише війна, але й погодні умови змушують українських аграріїв зосереджуватися на ліквідності та адаптивності бізнесу. Про це повідомляє Фокус, пише agronews.ua.

В новому сезоні 2024-го Україну очікує зниження врожаю. Через скорочення посівних площ та посушливий період в травні в низці регіонів на сході та півдні країни, а також катастрофічний дефіцит людей в агрогалузі, оцінку потенційного врожаю цього року в порівнянні з попереднім прогнозом знижено на 1,5 млн тонн до 74,6 млн тонн зернових та олійних.

Згідно з аналізом YouControl.Market, найбільше за час великої війни в Україні закрилося аграрних підприємств, а саме 1261 компанія за період із 2022 року по перший квартал 2024 року включно.

Аграрії називають одним з ключових викликів під час війни саме людський фактор. Дефіцит робочої сили в агрогалузі катастрофічно впливає на можливості компаній забезпечити високий врожай.

Інтенсивність офіційних ліквідацій підприємств під час повномасштабної війни у порівнянні з 2021 роком найбільше зросла в Одеській, Запорізькій та Київській областях. Натомість суттєве зниження закриттів бізнесу спостерігалося у таких регіонах як Херсонська, Харківська та Донецька області.

“Цей тренд пов’язаний з окупацією частини регіонів, а не з покращенням умов ведення бізнесу”, — йдеться у дослідженні YouControl.Market.

Водночас український аграрний бізнес не відмовився від розвитку і під час війни вкладає у процес, адже це передбачає зростання і майбутнє економіки. Частка інвестицій у ВВП упродовж пʼяти довоєнних років становила у середньому 15%. Нормою так званого розширеного відтворення є показник у 20% і вище. У 2023 році завдяки активності бізнесу і значним держінвестиціям, насамперед в оборону, цей показник становив 17%.

До прикладу, за 2023 рік холдинг “Миронівський хлібопродукт” (МХП) отримав прибуток 142 млн доларів проти збитку 231 млн доларів за підсумками 2022-го. Попри знищення російськими ракетами сховища із продукцією, втрату м’ясокомбінату під Краматорськом, холдинг подолав кризу, трансформувавши робочі процес. Інвестиції у напрямок продажів готової продукції зросли у 2,5 раза, більш як до 900 млн грн. Також МХП продовжує впроваджувати інноваційні підходи в системі обробітку ґрунту зберігаючи ресурси та максимізуючи його продуктивність.

Один із найбільших в Україні та Європі виробників цукру, переробки сої, тваринництва, зернової логістики, холдинг “Астарта” у 2023-2024 рр. досягнув найвищих за свою історію показників врожайності кукурудзи та цукрового буряку. 2023 року продукцію компанії експортували до Німеччини, Франції, Швейцарії, КНР. Виторг “Астарти” зріс на 21%, до рекордних 619 млн євро. Холдинг адаптувався до екстремальних умов війни і зміцнив свої позиції. Серед головних досягнень — збільшення експорту.

Агрохолдинг Kernel, який спеціалізується на виробництві та експорті соняшникової олії та зернових, під час повномасштабної війни більше зосередився на ліквідності та адаптивності бізнесу. Серед пріоритетних напрямів — зелена енергетика. Агрохолдинг має власні зелені потужності з виробництва електроенергії, у цей напрям інвестовано 215 млн доларів. В планах — будівництво сонячних електростанцій для власних потреб.



Перегляди: 238
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: