ВАЖЛИВО

В Україні запускають виробництво молока, що не викликає алергії

22.03.2020 18:04
milk-625_625x350_81471941064

В Україні виготовлятимуть особливий вид молока, що підходить для алергіків і не викликає порушень травлення. Зазначається, що Сумський національний аграрний університет та ПрАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла» запускають лінію виробництва молока А2 для продажу торговельних мережах України. Як передає пресслужба СНАУ, такі лінії вже працюють у Новій Зеландії, Китаї, США та Австралії.

Зауважується, що основна відмінність молока А2 від звичайного молока А1 полягає у тому, що воно містить інший вид амінокислот, які не викликають побічних алергічних реакцій та порушень травлення в організмі людини.

«В Україні, попри досить сумну ситуацію з алергією серед дітей таких ліній немає. Відтак батьки дітей, які не перетравлюють звичайне коров’яче молоко або мають на нього алергію, змушені переходити на дороговартісні безлактозні суміші чи купувати козяче молоко у домашніх господарствах, нехтуючи вимогами санітарної безпеки», – йдеться в повідомленні.

За даними наукових досліджень, які були проведені в Сумському НАУ, розведення певних порід корів дає можливість отримувати безпечне та легкозасвоюване молоко А2. Такими, наприклад, є корови лебединської породи, які визнані національним надбанням.

«Лебединська порода корів несе в собі багато генотипів із фракцією бета-казеїну А2. Виділення тварин з таким генотипом дозволить видоювати безпечне, гіпоалергенне молоко. При цьому селекційно немає жодних проблем у виділенні генотипу А2. У Сумському НАУ є все необхідне для цього обладнання», – розповів ректор СНАУ, доктор сільськогосподарських наук Володимир Ладика.

Наразі технічні умови для нового продукту повністю розроблені і проходять фінальну стадію рецензування. Тож невдовзі молоко А2 можна буде купити в українських крамницях.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: