НОВИНИ

В Україні врегулюють використання дронів у сільському господарстві

29.06.2020 17:05
original

Український уряд вирішив законодавчо врегулювати використання безпілотників у сільському господарстві. Для цього вже збиралася робоча нарада з представників Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Державної авіаційної служби України та профільних асоціацій, пише agronews.ua.

В уряді стверджують, що чинне законодавство фактично унеможливлює повноцінну роботу безпілотників.

«Так, експлуатація дронів у сільському господарстві можлива за умови їх реєстрації у Державному реєстрі цивільних повітряних суден України. Застарілі норми унеможливлюють реєстрацію сучасних апаратів, а тому необхідне внесення відповідних законодавчих змін у Повітряний кодекс України, а також підготовка окремих авіаційних правил для безпілотних повітряних суден, які застосовуються у сільському господарстві, зокрема, при внесенні ЗЗР», – йдеться у повідомленні Мінекономіки.

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення законодавчого врегулювання у сфері безпілотних повітряних суден цивільної авіації» вже зареєстровано у Верховній Раді. Крім того, розглядається можливість окремо врегулювати використання БЛА у законопроєкті “Про захист рослин”, який розробляється робочою групою при Мінекономіки.

Як кажуть у міністерстві, переваги використання дронів у сільському господарстві – очевидні, це і висока маневреність, і низькі експлуатаційні витрати, уникнення пошкодження сільськогосподарських культур чи ґрунту. Також безпілотні апарати можна використовувати для обробітку як всього поля, так і для локального внесення ЗЗР, що дає можливість уникнути отруєння бджіл. Крім того, використання БЛА дозволяє суттєво зменшити кількість ЗЗР, що безумовно, матиме позитивний ефект на навколишнє середовище.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: