Ярослав Муха з села Войнилів, що на Івано-Франківщині, займається відновленням популяції карпатської бджоли. Пасічник каже, що виріс із бджолами, адже цим промислом займалися його дід та батько. Проце повідомляє seeds, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Після 20 років за кордоном чоловік вирішив зайнятися селекцією карпатської бджоли, виду, який почав занепадати. Селекція на даний час “йде” у збиток, але Ярослав твердо переконаний, що робить важливу справу, а роботи в нього чимало.
“120 бджолосімей та 500 маткомісць”, – розповідає пасічник про свою пасіку.
Карпатська бджола – це унікальний вид бджоли, яким не має аналогів у світі. Такі бджоли відрізняються високою продуктивністю на головному взятку (у цьому перевершують інші породи) і “сухою” печаткою меду, переважно білою, іноді змішаною.
Вони схильні до роїння менше за інші породи, незлобиві і миролюбні. Майже весь сезон сім’ї можна оглядати без лицьової сітки і димаря, вони слабо уражаються нозематозом.
Ця порода визнана однією з кращих, рекомендована для розведення в багатьох зонах з різнотравно-конюшиново-гречаним медозбором.
Основною особливістю вважається висока продуктивність. Не дивлячись на середню несучість матки, сім’я карпаток за один сезон може принести 50 кілограмів меду, і це тільки середньостатистичний результат. При хорошому взятку карпатська порода бджіл може дати і 80 кілограмів меду з сім’ї за сезон.
Ще однією перевагою породи вважається той факт, що комахи не вилітають за медом і пилком при поганих погодних умовах. Це дозволяє зберегти кількість робочих бджіл на необхідному рівні.
Вони добре виробляють віск, поступаючись тільки італійкам і середньоєвропейській породі. Карпатки підходять для запилення тепличних рослин, вони швидко пристосовуються до різноманітного клімату.
Також, ця порода пристосована для транспортування на великі відстані, що дуже цінується бджолярами.