НОВИНИ

В Україні у лісництві вирощують високорентабельну екзотичну культуру

12.05.2020 07:32
2573903_c42e70e

На Сокирянщині Чернівецької області лісники минулого року почали вирощувати плантацію екзотичної рослини павловнія або адамового дерева. Із 320 саджанців, які посадили минулого року, прийнялось близько половини дерев. Про це повідомляють на сайті Чернівецької ОДА, пише agronews.ua.

“Фахівці державного підприємства «Сокирянське лісове господарство», перейнявши досвід закордонних колег, торік висадили плантацію павловнії або ж адамового дерева. 320 саджанців цієї екзотичної рослини посадили на ділянці площею у пів гектара на території Ломачинецького лісництва. Через рясні минулорічні дощі прийнялось близько половини дерев, тож за рахунок реалізатора посадкового матеріалу пізньої весни плантацію доповнили”, – йдеться у повідомленні.

Протягом року лісники уважно стежили за розвитком нових дерев та набиралися досвіду. “Рослини показали гарний приріст, деякі вже восени досягли двох і більше метрів висоти. Павловнія в рік посадки більшу частину своїх ресурсів витрачала переважно на розвиток кореневої системи, тому, відповідно до рекомендацій спеціалістів, ми провели обрізку пагонів лише нинішньої весни, дочекавшись завершення заморозків”, – повідомив провідний інженер лісових культур ДП «Сокирянське лісове господарство» Олександр Цвентарний.

Там зазначили, що у Китаї павловнію широко застосовують не тільки в народній медицині, а й у фармацевтиці, а насіння є джерелом виробництва технічного масла. Дерево має підвищений попит у виробництві меблів, фанери, в авіа- і суднобудуванні, при виготовленні музичних інструментів, сувенірів, іграшок, спортивного інвентарю.

Насадження цієї культури здатні запобігати ерозійним явищам у родючих ґрунтових горизонтах, відновлювати в найкоротші терміни ділянки землі, постраждалі від пожеж, зсувів, селів та інших природних руйнувань.

У Чернівецькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства заявили, що у разі доброго перенесення кліматичних умов регіону цією рослиною та попиту деревини, то в інших держлісгоспах Буковини лісівники також висадять плантації цієї високорентабельної рослини.

Нагадаємо, названо, з чим не згодні агроасоціації у Порядку держпідтримки садівництва.


Перегляди: 25
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: