НОВИНИ

В Україні стрімко дорожчає виноград

19.03.2019 11:58

З початку року оптові ціни на всі види столового винограду на ринку України зросли в середньому на 37%. Згідно з даними цінового моніторингу, столовий виноград в Україні продовжує зростати в ціні, пише EastFruit.

З початку року оптові ціни на всі види столового винограду на ринку України зросли в середньому на 37%. Експерти відзначають, що на ринку присутня виключно імпортна продукція, так як Україна залишається нетто-імпортером столового винограду і українські виробники, як правило, розпродають всю свою продукцію ще до середини січня.

Найбільш істотно зросли ціни на столовий виноград безнасінних сортів, типу «кишмиш». Такий виноград за перші два з половиною місяці поточного року подорожчав на 60% в оптовій торгівлі. Також досить істотно – в півтора рази, зросли ціни на білі сорти столового винограду. Чорні сорти винограду подорожчали з 1 січня на 35%, а виноград сорту «Молдова» подорожчав найменше – на 5%.

При цьому виноград сорту «Молдова» залишається найдешевшим на ринку. Його продають у середньому в три рази дешевше, ніж інші сорти. В даний момент середня оптова ціна на Молдову становить 33 грн / кг ($ 1,21 долара США за кг). При цьому найдорожчими залишаються білі сорти, які продаються по 98 гр / кг в опті ($ 3,60 долара США за кг).

Учасники ринку відзначають, що в Молдові в цьому році були суттєві проблеми з якістю столового винограду, що негативно позначилося на цінах і продажах даної продукції. Молдова поставляє в Україну переважно виноград сорту «Молдова» і є другим найбільшим постачальником цієї продукції після Туреччини. Туреччина, у свою чергу, спеціалізується на поставках в Україну порівняно недорогих безнасінних сортів типу «кишмиш», проте в даний момент ціни на них також досить високі.

Україна також ввозить значні обсяги столового винограду з Італії, Чилі, Перу, Єгипту і ПАР.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: