НОВИНИ

В Україні почали вирощувати картоплю методом аєропоніки

22.06.2020 09:32
aa64a27d0f97b7970e1677ccadec94b4

В аеропонному комплексі «Інституту здоров’я рослин» вирощені перші рослини картоплі методом аєропоніки й вже скоро тут сподіваються на перший врожай. Метод аеропоніки дозволяє значно економити ресурси: воду, ЗЗР, грунт тощо. Про це повідомила пресслужба інституту, пише agronews.ua.

Для аеропоніки в дослідженні використовується живильний розчин, до складу якого входять 3 компоненти, 3 мікродобрива, які для кожної культури підбираються в різних пропорціях. І вибір залежить від фази розвитку культури – чи то це стадія цвітіння, то чи стадія набору вегетативної маси, то чи стадія плодоношення – відповідно змінюється пропорція цих 3 добрив,

Альтернативні методи вирощування сільськогосподарських культур стають дедалі популярнішим у світі: воно й не дивно, бо ця технологія дозволяє отримувати щедрі, якісні та безпечні врожаї за мінімальних витрат ресурсів.

Аеропонний метод являє собою систему замкнутого типу. У аеропонной установці Cyber ​​Grow циркулює вода, яка для такої технології є головним ресурсом. І в той же час вона економиться на 90% в порівнянні зі споживанням рослинами, що вирощуються в грунті. 80-літрового бака води для 60 кущів томатів вистачає на 2 тижні. Завдяки циркуляції робочого розчину в замкнутій системі економиться не тільки вода, але і використовувані добрива. Самих добрив потрібно 15-17 мл на 10 л води.

«Рослини картоплі раннього сорту Кіранда ми вирішили виростити в якості експерименту – ділиться керівник агробіологічної лабораторії Інституту Володимир Конограй. – Сорт обирали з огляду на строки отримання врожаю, а також швидкість проведення досліду. Аби забезпечити культурі оптимальне живлення, наші фахівці спеціально розробили для рослини добрива, в які входять усі необхідні їй для повноцінного росту та розвитку елементи. Надалі плануємо експериментувати і з іншими сортами та культурами. Сподіваємося, що дуже скоро цей метод вирощування приживеться й в Україні, і що наші добрива допоможуть українським аграріям, і не тільки, отримувати щедрі та безпечні врожаї улюбленого овоча».


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: