ВАЖЛИВО

В Україні оприлюднено запаси води у найбільших водосховищах країни

05.05.2020 07:32
regnum_picture_1560153373115433_normal

Режим роботи дніпровських водосховищ, узгоджений на травень поточного року, дозволить накопичувати основні водосховища дніпровського каскаду, але призведе до зменшення планового виробітку електроенергії ПрАТ «Укргідроенерго» на 25 % у травні. Про це повідомив представник ПрАТ «Укргідроенерго» Вадим Рассовський, пише agronews.ua.

Зокрема, за інформацією Укргідрометцентру, на території всього басейну Дніпра у квітні зберігалася дуже несприятлива гідрометеорологічна ситуація. Поточна водність річок і приплив води до водосховищ каскаду залишаються дуже низькими, одними з найменших за період інструментальних спостережень.

“За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у травні очікується в середньому 20% від норми. Але завдяки вчасним заходам, які вживає Держводагентство спільно з ПрАТ «Укргідроенерго» та іншими членами Міжвідомчої комісії, каскад дніпровських водосховищ працює в узгодженому режимі і його наповнення складає 94%”, – йдеться у повідомленні.

Важливо, що члени Міжвідомчої комісії з огляду на поточну ситуацію із дуже низькою водністю та гідрологічний прогноз на травень, відповідно до статті 45 “Водного кодексу України” узгодили пріоритетність використання вод для питних і побутових потреб населення та аграріїв.

Щодо Дністровського водосховища, то за інформацією Укргідрометцентру, приплив води до Дністровського водосховища у травні очікується в межах 38% від норми, 97% забезпеченості.

Тому для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра було узгоджено, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше ніж 100-110 м3/с.

За результатами онлайн-заходу Міжвідомчою комісією з метою забезпечення водою аграріїв та питного водопостачання населення, підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських і дністровського водосховищ узгоджено оптимальні режими роботи каскаду дніпровських та дністровського водосховищ на травень 2020 року.

Нагадаємо, в Україні стрімко скорочуються водні ресурси: першими постраждали аграрії.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: