НОВИНИ

В Україні названо рентабельність вирощування павлонії

31.12.2020 10:02
14986846944_a4b00f4503_b

З одного гектара насаджень павловнії за 6 років можна зібрати до 400 м³, a деревина коштує близько 120-140 € / м³. Про це повідомляє paulownia-ua, пише agronews.ua.

Павло́внія або адамове дерево — рід рослин родини павловнієвих, листопадне дерево 10 — 25 м висотою, з великими листками довжиною до 80 см. Ця рослина відрізняється надзвичайно високою швідкістю зростання, тому її вирощують на деревину.

Павловнію вирощують і як медоносне дерево. Її квітки багаті на нектар, а мед, отриманий з них, легкий, прозорий, дуже світлий і ароматний. За кольором і консистенцією його можна порівняти з медом з акації.

Листова маса павловнії використовується для підгодівлі худоби (корови, вівці, кози та ін.) Її якості близькі з якостями люцерни. Зелене листя містить близько 20%, а опале листя близько 12%, корисних речовин і легко засвоюється худобою.

Дерево легке в переробці піддається лакуванню і склеюванню. Володіє хорошими теплоізоляціонними властивостями і майже не всотує вологу, тому з неї можна виробляти не лише домашні, але й садові меблі.

Найпоширенішими є такі види культури:

Шан Тонг — універсальний гібрид, який росте в рекордно короткі терміни, а також має високу стійкість до перепадів температур. Ідеально підходить для вирощування в нашому кліматичному поясі. На 1 га площі ділянки можна висаджувати велику кількість дерев. Вони не стануть заважати росту один одного, тому що формують компактну за розмірами крону.

Елонгата — цей сорт часто вибирають за прекрасні декоративні якості. Проте, вже на 8-му році після висадки в ґрунт можна отримати перший кубометр відмінної деревини. Елонгата – основа для деревообробної промисловості в Китаї.

Фортунелі — в Європі цей сорт павловнії більше використовують для озеленення територій і ландшафтного дизайну ділянок. Зате в східних країнах добре знайомі з культурою, і широко використовують стовбури дерев для подальшої переробки. В результаті отримують чудову деревину, яка застосовується у виробництві якісних меблів.

Каталпіфолія — досить рідкісний для нашої країни сорт, має свою специфіку (сповільнене зростання). Зате стовбур таких дерев формує річні кільця підвищеної щільності. Саме ця якість високо затребуване в меблевій галузі. Цікавий факт: вартість деревини безпосередньо залежить від віку дерева. Чим старша культура — тим більшу цінність вона представляє для майстрів по деревообробці.


Перегляди: 17
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: