АНАЛІТИКА

В Україні названо рентабельність вирощування органічних тепличних овочів

29.05.2020 08:02
organic-1-696x439

За прогнозами експертів, одним із перспективних напрямів розвитку овочівництва є запровадження технології вирощування органічної продукції. Про це повідомляє Херсонський державний аграрний університет, пише agronews.ua.

Органічних виробників овочів в Україні, за даними Organic Business School, зареєстровано всього 10. У той же час, зростанню інтересу до органічного виробництва в Україні сприяє високий попит на світовому ринку і висока прибутковість вирощування овочів на експорт завдяки низькій вартості робочої сили.

Найбільші органічні теплиці (опалювані, полікарбонатні) займають
площу всього 0,5 га. За виробництва суміші культур – огірки, помідори, 71 салати і зелень, – найвища частка у доході припадає на огірки і помідори, а найвищий маржинальний дохід приносить зелень.

За розрахунками Organic Business School, 1 м2 опалюваної теплиці під огірками може принести 100-200 грн прибутку (залежно від сезону), під помідорами – 150-300 грн, кропом і петрушкою – 250-400 грн, цибулею на перо – 200-500 грн, салатом – 200-600 грн, а під руколою і базиліком – 600-800 грн.

Така полікарбонатна теплиця площею 0,01 га може забезпечити рентабельність в 50% і окупитися за 1,5-2 роки.

Органічна премія (перевищення ціни органічних овочів над звичайними аналогами) становить від 150 до 1000%, що свідчить не стільки про прибутковість бізнесу, як про несформованість ринку, який перебуває в зародковому стані: внутрішній ринок – мізерний, а на зовнішній українські виробники так і не змогли вийти.

Налагодження експорту дасть змогу збільшити виробництво органічних овочів. Потенційний ринок збуту є в Німеччині, в Польщі, суттєвим є й потенціал національного споживання.

Посилення конкурентної боротьби і високі ризики галузі зумовлюють
постійний пошук виробниками нових бізнес-ідей. Одним із напрямів такого пошуку є створення на основі вирощування овочів нових продуктів з вищою доданою вартістю. З цією метою традиційно розвивають і впроваджують технології тривалого зберігання і переробки.

Звіт американської консалтингової компанії Zion Market Research показав, що світовий ринок все більше потребує фруктів та овочів, які пройшли глибоку переробку [1].

У 2020 р. очікується ріст галузі до 319,9 млрд дол. США


Перегляди: 24
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: