ГОЛОВНЕ

В Україні аграрії не поспішають укладати форвардних контрактів на наступний урожай

04.02.2021 07:01
162d72c-4

За оцінками Української зернової асоціації, до 30% форвардних контрактів на кукурудзу цього сезону можуть бути не виконані. Про це заявив президент УЗА Микола Горбачьов, пише agronews.ua.

Оскільки загальний обсяг форвардних контрактів на кукурудзу оцінюється в 6–7 млн т, то обсяги невиконання можуть серйозно підірвати довіру до українських аграріїв до українських партнерів. При цьому, як зауважив Горбачьов, дефолти спостерігаються навіть з боку агрохолдингів. Останні цілком готові до судів, але втрачати до $60 на тонні, виконуючи форвардні контракти замість продажу на спотовому ринку не бажають.

Як додала аналітик аграрних ринків Чорноморського регіону Світлана Малиш, цього сезону побив черговий рекорд і обсяг форвардних контрактів на соняшник, склавши 5–6 млн т, і тут теж очікується багато дефолтів.

Зрив багатьох форвардних контрактів вона називає однією з причин нещодавнього зростання цін на сільгосппродукцію. 

Також Світлана Малиш відзначила, що зараз учасники ринку не поспішають укладати форвардних контрактів на наступний урожай, хоча зазвичай у лютому-березні такі контракти вже активно укладалися.

Втім, учасник ринку, за її словами, все-таки налаштовані укладати форвардні контракти і в майбутньому, адже це хороший інструмент хеджування. Вона вважає, що поки що традиційної активності немає тому, що оператори ринку вичікують, поки проясниться перспектива обсягів урожаю-2021.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: