АГРОРЕГІОНИ

В одному з регіонів відмовляються від утримання свиней

20.09.2022 12:16
pravila-soderzhaniya-sviney-01

Із середини літа 2022 року на Черкащині кілограм живої ваги свині здорожчав на 20 гривень. Вартість зросла через скорочення поголів’я, розповів начальник відділу організації виробництва тваринницької продукції Анатолій Чернецький, пише agronews.ua.

Жителька села Чубівка Неля Дьолог щодня готує двохсотлітровий казан їжі для десяти свиней. Щоб зранку було з чого варити, молотить кукурудзу звечора. Господиня розповіла, що на раз витрачає чотири мішки картоплі та три відра дерті.

“Як торік було сорок свиней, то таких чотири казани варилося”, — розказала пані Неля.

Жінка також має корову. Оскільки є домашнє молоко, то додає його у зварену їжу, щоб поросятам було смачніше та щоб вони росли. Свиноматок пані Неля підгодовує буряками з власного городу: тре їх або дає цілими.

У хліві, окрім п’яти поросят, кабан Фундук і п’ятеро свиней: Ізабела, Огняна, Соня, Оля та Даша.

Перших двох свиней, Дашку і Машку, пані Неля придбала три роки тому. Відтоді почала їх розводити:

“Із Дашки та Машки я розвела до 50-60 свиней торік. Уже були й маленькі, і великі, різні, — розповіла пані Неля.

За її словами, якщо раніше за кілограм живої ваги свині платили 50 гривень, то тепер м’ясопереробники пропонують 70 гривень: “Нехай свиня буде 150 кілограмів. По 70 гривень, це буде близько 11 тисяч.”.

Тож із пів сотні поголів’я жінка лишила десятеро, бо тримати свиней невигідно. Пані Неля пояснила: зерно дороге, а землі, де б можна було вирощувати люцерну та буряки на підгодівлю, — немає.

“Зерно стало від п’яти до семи тисяч за тонну. Щоб вигодувати одну свиню, потрібно півтори тонни зерна. Порахуйте, скільки воно коштує. Немає сенсу його годувати”.

Скорочення поголів’я в області виникло з декількох причин, пояснив начальник відділу організації виробництва тваринницької продукції Анатолій Чернецький.

“Два роки тому не було в області врожаю зернових, зокрема кукурудзи. А 2021 року були високі ціни на зерно, було невигідно займатися свиньми. Тому відбулося за ці два роки значне скорочення поголів’я свиней, зокрема свиноматок. Нині існує низька пропозиція малих поросят, тож їхня вартість досягла 200 гривень за кілограм живої ваги”, — пояснив Анатолій Чернецький.

За його словами, нині в області є всі передумови для розвитку свинарства: “Виник великий надлишок зерна на внутрішньому ринку, внаслідок чого є можливість придбати дешеве зерно і розвивати свинарство”.

На Черкащині працює 15 свинокомплексів, які мають від п’яти тисяч і більше поголів’я, малі свиноферми. Значна їхня кількість скоротилася. Повертаються невеликі ферми, зокрема особисті селянські господарства, які будуть працювати та вирощувати поголів’я свиней, розповів начальник відділу організації виробництва тваринницької продукції Анатолій Чернецький.

Читайте також: Відбудеться безкоштовний вебінар щодо приватизацію державного та комунального майна



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: