З кожним роком в акваторії Азовського моря стає менше риби, особливо азовського бичка, що став уже справжнім делікатесом. Про це повідомляє agronews.ua.
З Азовського моря зникає не лише бичок, а й судак, лящ, тарань та інші види риби. Причин декілька.
По-перше, глобальне потепління, що спричинює підвищення рівня солоності морської води, провокує обміління основних прісноводних артерій Азовського моря.
По-друге, людські фактори, що впливають на чисельність та різновид морських жителів Азова. Це і незаконній промисловий вилов морських жителів, і бракон’єрство, і забруднення акваторії моря промисловими підприємствами, і витік нафтопродуктів з плавзасобів, аварії на території морських портів, і погіршення екології через металургійні підприємства.
Щоб запобігти знищенню риб в акваторії Азовського моря необхідно вжити досить прості заходи:
– посилити контроль з боку держави, правоохоронних та природоохоронних органів;
– посилити рівень відповідальності за браконьєрство;
– контролювати методи та знаряддя, за допомогою яких здійснюється вилов риби;
– підтримати розвиток штучного розведення риб;
– заборонити промисловий вилов риби на декілька років.
Нагадаємо, що річки та моря України вперше дослідили на забруднення мікропластиком.