ВАЖЛИВО

Укрзалізниці планує віддати 17 млн грн фірмі фігуранту фінансування тероризму

22.02.2020 09:05
1075891

Філія “Центр забезпечення виробництва” Укрзалізниці, яка забезпечує потреби залізничників, планує віддати 17 мільйонів гривень фірмі “НВО “Трансремонт”, яка фігурувала в кримінальному провадженні СБУ щодо фінансування тероризму. Останні ухвали щодо цієї компанії датуються жовтнем 2019 року.  Про це повідомляє “Слідство.Інфо”.

З порталу публічних закупівель Prozorro, 21 лютого ця компанія перемогла відразу у п’яти аукціонах, організованих філією “Укрзалізниці”. Утім, договір наразі не підписаний.

За умовами закупівель передбачено поставку 175 комплектів деталей для візків пасажирського вагону — по 35 на один тендер.

Усі п’ять оголошень опублікували в один день. У них взяли участь лише дві компанії — “ПКФ “Офіцисто” та “НВО “Трансремонт” — остання перемогла на всіх торгах з однаковими пропозиціями по 3,4 мільйона гривень. У підсумку вона може отримати 17 мільйонів гривень.

Цікаво, що в тендерній документації обидві компанії вказували, що планують постачати товари від одного й того ж виробника — приватної фірми “Українська група полімер”.

Як з’ясувало “Слідство.Інфо”, слідчі Головного управління СБУ у Києві та Київській області з 2017 року розслідують кримінальне провадження щодо фінансування тероризму, у якому фігурує компанія-переможець “Трансремонт”. Про це свідчить ухвала Дніпровського районного суду Києва від лютого 2019 року.  

За даними спецслужби, упродовж 2016-2018 років “Трансремонт” продавала товари, які виготовлені в окупованому Луганську. На думку правоохоронців, продукція з так званої “ЛНР” надходила, зокрема, й до “Укрзалізниці”. 

Діяльність компанії “Трансремонт” також потрапила у фокус працівників поліції. Зокрема, увагу слідчих київської поліції привернула закупівля деталей у цієї фірми на понад 12 мільйонів гривень у 2018 році. Слідство з’ясувало, що компанія “Трансремонт”, а також її конкурент на торгах подали лист про представництво інтересів єдиного виробника — згаданої вже фірми “Українська група полімер”. “Таким чином формальні конкуренти навіть не приховували спільний комерційний інтерес”, — зазначають в ухвалі Солом’янського районного суду Києва від травня 2019 року.

Останні чотири роки існування компанія “Трансремонт” за результатами публічних закупівель укладала договори виключно з філією “Центр забезпечення виробництва”. Зокрема, за півтора року підрозділ “Укрзалізниці” віддав фірмі понад 80 мільйонів гривень. Про це свідчать дані аналітичного порталу BiProzorro.

Власником і керівником фірми “Трансремонт” є мешканка Києва Ірина Житна. Як повідомляло видання “Наші гроші”, раніше вона проживала в Луганську та відома як багаторічний бізнес-партнер і менеджер луганського бізнесмена В’ячеслава Краюшкіна, група фірм котрого регулярно вигравала тендери в системі “Укрзалізниці”.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: