НОВИНИ

Українські ягідні господарства опиняться на межі зникнення

02.04.2022 12:01
image

Подорожчання пального, добрив та ЗЗР негативно вплинуло практично на всіх аграріїв. Утім, якщо фермери, які обробляють більш ніж 100 гектарів землі, можуть отримати пільгові кредити, то менші виробники такого фінансування не мають. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Якщо йдеться про ягідні господарства, то вони часто обробляють меншу площу, тому цього року для виробників ягід мова йтиме не про заробіток, а про виживання. Таку думку висловив власник ферми “ФайнаBerry” Микола Стецьків,.

Також ягідники ще недоотримали держкомпенсації з минулого року.

“Минулого року малих фермерів, зокрема ягідників, які подавались на отримання державної компенсації, недофінансували. Вони не отримали кошти і не змогли належно підготуватися до початку сезону. Вже зараз ЗЗР подорожчали на 30-50%, деякі добрива зросли в ціні на 100%, а вартість пального — взагалі катастрофа. Деякі банки надають кредити аграріям, але лише тим, у кого земельний фонд від 100 га. А що робити меншим фермерам? Чомусь у нас знецінюють фермерів-ягідників, применшуючи їхню важливість. Так, зерно — це хліб, але немає такого сільськогосподарського продукту, який би був неважливий чи непотрібний”, – зазначив Микола Стецьків у коментарі для видання AgroPortal.ua.

Якщо активна фаза війни закінчиться у квітні, ягідним господарствам вдасться хоча б “вийти в нуль” – покрити витрати та заплатити зарплатню працівникам, вважає власник ферми “ФайнаBerry”.

Читайте також: Українцям збільшили пенсії.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: