ВАЖЛИВО

Українські експортери незаконно перевезли закордон соняшника на мільярди грн

12.05.2023 13:10
401-1

Кільком українським експортерам вдалося протягнути за кордон “лівий” соняшник на 2 млрд грн. Як повідомили УНІАН у прес-службі Одеської митниці, йдеться про трьох вітчизняних експортерів, у документах яких в якості отримувача значилася одна і та ж чеська компанія, пише agronews.ua.   

“Українські підприємства подали для митного оформлення вантаж  – “насіння соняшника”. Згідно зі супровідними документами ця сільськогосподарська продукція прямувала до Болгарії, а договір на її поставку був укладений з чеською компанією”, – розповіли у прес-службі.

Зазначається, що у одеських митників виникли сумніви у достовірності наданої інформації. Тому вони ініціювали перевірку та направили міжнародні запити. Зокрема, фахівці запросили підтвердження умов прямого транспортування товару до Болгарії як країни-отримувача. Крім того, треба було з’ясувати, чи відповідають дійсності зовнішньоекономічні відносини українських експортерів з чеською компанією.

“Наразі виявилось: жодних контрактів з українськими компаніями чеське підприємство не підписувало. Печатка, яка вказана на контракті, – недійсна. Більше того, банківський рахунок чехів, який вказаний у супровідних документах на вантаж, реальному рахунку іноземної компанії не відповідає”, – додали у прес-службі.

Де наразі перебуває “лівий” соняшник – невідомо. Як зазначають митники, зараз у відношенні керівників українських підприємств-експортерів складено 89 протоколів  на загальну суму понад 2,251 млрд грн. Йдеться про порушення митних правил за ст. 483 Митного кодексу України. Відповідні документи готуються  для передачі до суду. 

У прес-службі уточнили: саме Феміда повинна вирішити питання, щодо винуватості експортерів. Тобто, якщо факт порушення буде доведено у суді, скарбниця нашої держави поповниться на вказану суму – понад 2 млрд грн, які внесуть експортери.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: