ВАЖЛИВО

Україна експортувала 90% продовольчого зерна для виготовлення хліба

29.01.2022 15:19
2

Через неконтрольований експорт за кордон було вивезено понад 90% продовольчого зерна, яке використовується для випікання хліба. Про це заявив політичний та економічний аналітик, експерт Growford Institute Валерій Клочок, передає AgroPolit, пише agronews.ua.

За його словами, у 2021 році Мінагро зареєструвало рекордний врожай – понад 100 млн т. Також представники міністерства відзвітували, що на експорт пішло продукції майже на $28 млрд, що становить 41% загальноукраїнського експорту (на 25% більше за 2021 рік).

«Найбільшу частину експорту продукції АПК охоплює рослинництво – $16 млрд (або 56% аграрного експорту). Такого показника досягли саме завдяки продажу зернових культур. Також існує низка заяв представників аграрних асоціацій, які стверджують, що через неконтрольований експорт за кордон було вивезено понад 9% продовольчого зерна, яке використовується для випікання різних сортів хліба», – заявив Клочок.

Експерт також звернув увагу на те, що на тлі потреби закуповувати борошно пекарі зіткнуться з сезонним його подорожчанням, адже кожної весни ціни на цей вид продукції стабільно зростають. І це вже не кажучи про ціни на енергоносії, які і спричинили падіння всього ланцюга виробничих потужностей, що використовують у роботі «голубе паливо».

Все це у купі спричиняє суттєве збільшення цін.

Читайте також: Як зміниться ціна на газ та електроенергію в Україні найближчим часом



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: