ВАЖЛИВО

Українські виробники біоетанолу у збитках через зупинку експорту

24.04.2020 13:32
70701

Зупинка експорту біоетанолу з України пов’язана з карантинними заходами, але може зашкодити розвитку галузі, – про це було повідомлено під час наради у Мінекономрозвитку під головуванням заступник міністра розвитку економіки та сільського господарства Тараса Висоцького, пише agronews.ua.

Згідно із Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 540-I ДП “Укрспирт” до 30 квітня 2020 року виробляє дезінфікуючий засіб (сировину для антисептиків).

За квітень 2020 року “Укрспирт” вже поставив більше, ніж 2,8 млн тисяч кілограм сировини для виробництва антисептиків українським виробникам.

Заборона експорту цієї сировини за кордон фактично зупинила і експорт біоетанолу, хоча у постанові, якою регламентується експорт спиртів під час карантину, біоетанол виключений із переліку товарів, вивезення яких заборонено.

Але технічне виконання постанови наразі нормує квоту на експорт біоетанолу, як “нульову”. Тож митниця просто не випускає партії біоетанолу за кордон, пояснюють у Асоціації виробників біоетанолу.

В Україні з 10 заводів, які випускають біоетанол, 3 вже пройшли сертифікацію в ЄС та мають контракти на постачання. Але танкери стоять на Балтиці й не можуть вивезти товар, тому що українська митниця заблокувала 8 цистерн.

Інші заводи потерпають через те, що податкова служба не ставить печатки на експортній документації.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: