НОВИНИ

Українець домігся від заводу Bobcat виплати зарплатні шляхом голодування

15.03.2021 09:21
_6oxkaCn5-praga

В організацію Cizinec není otrok звернулися заробітчани з проханням допомогти розібратися, чому чеським заводом Bobcat їм не було виплачено кошти. Наприкінці квітня її засновник і голова Ярослав Чепа надіслав офіційний запит Bobcat, але відповіді від представників заводу не було. Про це повідомляє йдеться у матеріалі AgroRobota, пише agronews.ua.

“Ми поїхали на завод і я особисто віддав список людей, у якому було зазначено в який період і скільки годин вони працювали, а також яка частка не була сплачена. Представники Bobcat завірили, що відреагують на цю ситуацію. Але протягом 3 місяців ми не отримали жодного листа від них, а головне — пояснень, чому так сталося, що люди не отримали грошей. Взагалі ніякої реакції.”,- розповів Чепа.

Cizinec není otrok вирішили ще раз завітати на підприємство і вже звернутися безпосередньо до керівництва. За збігом обставин, у цей день Bobcat чекав приїзду засновників компанії з Кореї. Тому на активістів вже звернули увагу, але замість того, щоб розібратися у ситуації, намагалися вигнати з території заводу і викликали патруль поліції.

“Я пояснив правоохоронцям, що ми — громадська організація і представляємо інтереси українських громадян України, які не отримали зарплат. Поліціянти перевірили наші документи й сказали: «Ми вам бажаємо, щоб у вас все вийшло, щоб ви забрали гроші людей, які тут працювали». І поїхали. А я пообіцяв керівництву Bobcat зробити їх відомими на всю Чехію й Україну”, – коментує він.

Ярослав Чепа, засновник та голова організації Cizinec není otrok.

Ярослав Чепа оголосив голодування і встановив стенд поблизу автобусної зупинки під стінами заводу Bobcat. У знак протесту сидів на стільці та споживав лише воду. Вирішив, що акція буде тривати, поки не будуть сплачені всі кошти. І результати не змусили себе довго чекати. Компанія-посередник на чолі з Міхалом Гаєком зв’язалася з Bobcat. Згодом затримку у виплатах пояснили тим,  що спочатку завод не надіслав вчасно гроші, потім у посередника був заблокований банківський рахунок, а з початком коронавірусних обмежень взагалі стало неможливо виконувати обов’язки перед заробітчанами.

Акцію протесту підтримували пересічні чехи, які приїжджали й пропонували їжу. Згодом ситуацію висвітлили чеські та українські служби новин. І вже на шостий день голодування компанія-посередник перевела перший транш. 

“Протягом півроку нам довелося ще не один раз телефонувати Міхалу Гаєку, просити його, щоб переказав решту грошей. Ми шукали його в Празі, тому що він вимикав телефони й кудись зникав. До нашої акції протесту приєдналося ще дуже багато людей, які показали, де і скільки вони працювали, а також скільки їм заборгували”,- повідомив голова організації Cizinec není otrok.

Міхал Гаєк обіцяв виплатити ці гроші, адже хоче продовжувати працювати з українцями. Виплати надходять частинами, а у Cizinec není otrok сподіваються, що посередник стримає своє слово і виконає всі обіцянки. 


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: