НОВИНИ

Учасники ринку скаржаться на штучне зупинення імпорту добрив

18.01.2024 13:11
fertil

Державна митна служба України з 1 січня не розмитнює добрива, які не пройшли перевірку в лабораторії на відповідність заявленим кодам класифікації, наявності вмісту прекурсорів та «російського сліду» в їхньому виробництві. Про це Latifundist.com стало відомо від учасників ринку, пише agronews.ua.         

Це вже не перший випадок штучного призупинення імпорту з боку митниці. У лютому минулого року вона теж затягувала на 2 тижні розмитнення добрив, аргументуючи аналізами з пошуку «‎російського сліду».

За словами учасників ринку, нинішня ситуація призводить до простоїв суден в портах та вагонів на кордоні.

 «У нас ще у грудні прибула баржа з гранульованим сульфатом амонію. Частину товару ми встигли розмитнити до нового року, а частину розмитнити не можемо, бо з 4 січня митниця взяла пробні зразки і дотепер не надала нам результати лабораторного аналізу. Тобто все зараз робиться для того, щоб затягнути розмитнення вантажів на 2-3 тижні. І, на жаль, позиція у митниці принципова — пришвидшувати цей процес вони не хочуть. Зараз у портах Дунаю простоює до 10 суден з нерозмитненими добривами», — зазначив директор і засновник «Української Агропромислової Групи» Володимир Трюхан.

Учасники ринку наголосили, що це виллється у додаткові затрати імпортерів і зриви строків поставок добрив українським аграріям. І, напевне, призведе до збільшення вартості добрив на українському ринку.

За словами опитаних учасників ринку, знайти «російський слід» в добривах (передусім азотних) лабораторно неможливо. Щодо вмісту прекурсорів в добривах — це взагалі нонсенс.

Підтверджує це і Володимир Трюхан. За його словами, раніше для розмитнення добрив потрібен був сертифікат походження (Certificate of origin).

«Наприклад, якщо товар вироблено в Азербайджані, а в Україну він їде з порту Туреччини, то ми показували повністю весь ланцюжок поставки: як товар довезли до порту, на яких автомобілях. Перелік цих автомобілів тощо. Це все легко можна було перевірити. Як в лабораторних умовах можна перевірити «російський слід» — мені не зрозуміло», — зазначив директор і засновник «Української Агропромислової Групи».


Перегляди: 42
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: