НОВИНИ

У світі вже не вистачає кукурудзи: на українську зернову можна очікувати підвищений попит          

25.11.2022 15:17
pereval

Кон’юнктура глобального ринку кукурудзи складається на користь української зернової. У світі формується дефіцит, на тлі якого можна очікувати зростання попиту та цін на цю культуру. Про це повідомляє аналітичний центр кооперативу «ПУСК», передає ВАР, пише  agronews.ua.

Експорт кукурудзи з України активізувався, тому трейдери підвищили оцінку з 1,6 млн тонн до 2 млн тонн на наступний місяць. Якщо такі темпи будуть зберігатися і надалі, то місячний експорт кукурудзи з України може сягнути максимальної відмітки –  2,5 млн т.

Основним чинником, який буде впливати на глобальну ціну кукурудзи, стане зменшена пропозиція зернової на світовому ринку.

«У жовтні та листопаді поточного року головними експортерами у світі були дві країни – Україна та США. Проте через рекордне падіння рівня води у річці Міссісіпі, логістика американської кукурудзи ускладнилася. США недопоставила світу зернову у листопаді, трейдери намагаються закрити попит українським зерном. Але через складнощі з логістикою, більше 2,5 млн тонн на місяць Україна не може поставити на світові ринки. Слід зазначити, що Аргентина та Бразилія  вже майже повністю реалізували врожай, що ще поглиблює кризу на ринку, у світі починає формуватися дефіцит кукурудзи, тому ціни вже зупинили падіння», – зазначив аналітик Олексій Тартаковський. 

Ще один фактор, який буде сприяти зменшеній пропозиції, – складні погодні умови і «запізнення» жнив, через які українські аграрії не можуть вчасно виконати заздалегідь зафіксовані домовленості щодо реалізації кукурудзи.

«Українська кукурудза сьогодні є дуже привабливою для ЄС з точки зору і ціни, і логістики. Пригальмуванння збиральної кампанії буде сприяти зростанню цін на умовах DAP на 5-7 євро за тонну вже за тиждень. Наразі ціни DAP  становлять 230-240 $/т. В Одесі поточні індикативні ціни на кукурудзу знаходяться на рівні 205-207 доларів за тонну. При цьому рентабельність виробництва кукурудзи цьогоріч у більшості аграріїв є від’ємною. За прогнозними розрахунками, в «плюс» можуть виробники, на чиїх полях врожайність кукурудзи перевищує 8,5 т/га», – додав аналітик.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: